Загрози майбутнього нашої держави

Уряд має вжити екстрених заходів з відновлення людського потенціалу України 

Будь-які реформи мають бути підпорядковані конкретній стратегічній меті і слугувати для її досягнення. Якщо наша стратегічна мета стати демократичною, незалежною та заможною державою — то потрібно замислитися: чи здатні урядові «реформи» привести нас до неї? Подивившись на неспростовні факти, будь-хто легко може побачити, що сьогоднішні реформи уряду не просто не наближають нас до цієї мети — в довгостроковій перспективі вони роблять її досягнення неможливимзаявила народний депутат Ольга Богомолець. 

Ольга Богомолець

За її словамисьогодні крім таких загроз майбутньому нашої держави як війна, корупція і олігархи, є ще одна — найстрашніша — це вимирання нації та стрімкий занепад людського потенціалу України. Щороку нас стає менше на 200 тисяч, і скорочення населення щороку прискорюється. Мільйони від’їжджають за кордон. 

Вже сьогодні на ринку праці спостерігається кадрова катастрофа, стає дедалі важче знайти не тільки висококваліфікованих працівників, але й звичайних професійних робітників. Через кілька років ситуація стане ще гіршою. 

«І навіть, якщо раптом станеться диво, і до України зайдуть інвестори та збудують в нас сотні підприємств, то на них буде нікому працювати через брак недорогих та кваліфікованих кадрів. Почнемо запрошувати на роботу мігрантів, як це вже роблять наші найближчі сусіди? На жаль, стратегічне бачення розвитку країни і розуміння урядом тих процесів, які відбуваються — не відповідає національним інтересам України. Урядові  псевдореформи не тільки не допомагають відновити людський потенціал — головне надбання держави — але навпаки, сприяють подальшому вимиранню населення та прискоренню відтоку кваліфікованих кадрів за кордон», — наголосила народний депутат.

 Такі кроки неодмінно призведуть до подальшої деградації економіки, внаслідок чого знову таки, їм знадобляться нові “реформи” для економії коштів. Ми потрапляємо у замкнене коло, яке може повністю винищити нашу націю за кілька десятиліть. 

«На моє глибоке переконання сьогодні всі гілки влади мають зосередитися на головній меті — відродженні людського потенціалу України — та розробити комплекс заходів і реформ для зростання народжуваності, зменшення смертності та підготовки нових якісних кадрів. Вже двічі я зверталася з офіційними листами до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з пропозицією створити міжвідомчу робочу групу, яка має розробити Національну стратегію з відновлення людського потенціалу України, у реалізації якої синхронно та злагоджено мають брати участь всі міністерства та відомства, весь державний апарат», — зазначила Ольга Богомолець. 

На жаль, питання збереження людського потенціалу, вочевидь, не входить в перелік пріоритетів уряду. Прем’єр-міністр переслав звернення Ольги Богомолець до МОЗ, і замість згоди на стратегічні реформи я отримала відписку від міністерства про те, що охорона здоров’я людей в Україні покращується.

 За словами депутата, нею розроблена комплексна стратегія відновлення людського потенціалу «Україна 80+», яка покликана зменшити смертність та збільшити тривалість якісного та активного життя українців щонайменше до 80 років шляхом покращення фізичної, соціальної та духовної складових здоров’я, а також стратегія розвитку охорони здоров’я та пакет законопроектів з реформування медицини, зокрема й про впровадження державного обов’язкового медичного страхування. Але в уряду сьогодні — інша стратегія, і інші пропозиції йому не потрібні. 

«Дедалі більше переконуюся в тому, що з існуючим політичним класом в нашої країни майбутнього немає. І якщо ми не відправимо їх назавжди у небуття — Україна ще довгі роки буде ходити по колу», — заявила Ольга Богомолець.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?