В училищі дізнавалися про права людини

У Чернігівському вищому професійному училищі побутового обслуговування організували зустріч з юристами-практиками, кожен з яких у своїй діяльності здійснює захист прав і свобод громадян.

Привід для зустрічі – відзначення в Україні 70-ї річниці прийняття Загальної декларації прав людини.

«Якщо ви розумієте права людини, володієте знаннями і вмієте захищати себе в законний спосіб – ви незалежні. Знання, правова свідомість і правова культура є головними рисами вільної людини», — звернувся до учениць заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації В’ячеслав Хардіков.

І нехай дівчата вчаться опановувати побутові професії, далекі від юриспруденції, знання основних прав людини, закріплених декларацією, та їх імплементація в українське законодавство також сприятиме вихованню поваги до прав інших людей.

Що таке взагалі поняття «право» і чи є різниця між правами людини та громадянина? Які ж права задекларовані в документі ООН? Для прикладу з вихованцями закладу обговорили право на власність і освіту, на працю, охорону здоров’я та відпочинок, на свободу думки і таємницю листування.

Всім було цікаво послухати Олену Приходько, фахівця місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яка розповіла про гарантовані державою можливості захисту порушених прав за Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

В Україні стартував Всеукраїнський тиждень права, запроваджений Указом Президента України, і проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини.

Інна Кебец

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?