У всякій роботі, яка йшла на користь українству, знаходив він задоволення

19 березня 1877 року в селі Колодисте на Черкащині народився Василь Миколайович Доманицький, філолог, історик, фольклорист та бібліограф.

Походив із родини священика. Закінчив історико-філологічний факультет Київського університету, був одним із кращих учнів Володимира Антоновича. Вчителював в одній із київських гімназій. У 1905-му ініціював заснування Всеукраїнської учительської спілки.

Автор багатьох праць з історії України, зокрема: «Друкарська справа у Малоросії на початку ХІХ ст.» (1900), «Козаччина на переломі ХVІ-ХVІІ ст.» (1905), «Життя Тараса Шевченка» (1918). Постійно співробітничав із такими виданнями як «Записки НТШ», «Літературно-науковий вісник», «Громадська думка», «Рада». На сторінках часопису «Київська старовина» розпочав бібліографічний облік української друкованої продукції.

Як писав сам Василь Домницький в одній із статей: «Почав я стежити за літературною продукцією на Вкраїні, то вже й стежитиму. Нудна ця робота, – та що робити? Треба од часу й до часу «подавати рахунок» нашої творчості. Треба, щоб про цю творчість знали і свої і чужі. Як знатимемо, на що ми спромоглися за певний час, то може прикладатимемо більш енергії до нашої праці, щоб не топтатися на одному місці…».

В. Доманицький. Життя Тараса Шевченка. 1920. Джерело: nibu.kiev.ua

Відзначався надзвичайною працьовитістю та енергією. «То була звичайнісінька річ, що Василь по 12-14 годин на день сидів коло столу… Навіть у театр, куди ми ходили звичайно теж гуртом, приносив він свої паки і в антрактах щоб довбався в них. Хвилини він не хоті змарнувати», – згадував Сергій Єфремов. При цьому «завжди приходив на наші товариські зібрання чи до театру страшенно втомлений, виснажений, голодний і сонний, – доповнює Ф. Матушевський. – Не доїдав і не досипляв він систематично й хронічно… Василь не вмів поділяти роботу на білу й чорну, – він однаково захожувався коло всякої роботи, як тільки бачив, що її нема кому зробити… У всякій роботі, аби вона тільки йшла на користь українству, знаходив він інтерес і задоволення».

Активна громадська позиція спричинила переслідування поліції, тож деякий час перебував на нелегальному становищі. В 1906-му під чужим паспортом оселився в Петербурзі. Тоді ж підготував фундаментальну літературознавчу працю «Критичний розслід над творами «Кобзаря» Шевченка» (1907) і вперше видав найповніший варіант «Кобзаря». Автор ретельно дослідив усі прижиттєві та посмертні видання поета, а також його 270 автографів, упорядкував хронологію, вперше опублікував ряд невідомих віршів Тараса Шевченка і спростував його авторство щодо деяких творів, які тому приписували.

За рік висланий на північ, згодом заслання замінили на трирічне перебування за кордоном. Наприкінці 1907-го емігрував до Польщі. Редагував «Історію України-Русі» Миколи Аркаса. Попри важку хворобу легенів, до останнього працював над купою проектів. Помер 10 вересня 1910-го в місті Аркашон (Франція), де лікувався. Похований у рідному селі.

Сергій Горобець, Український інститут національної пам`яті

На першому фото: Василь Миколайович Доманицький (1877—1910). Фото: uahistory.com

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?