У Чернігові злякались тризуба! Про Меморіал загиблим героям

«Під гербом України хлопці, не шкодуючи свого життя, йшли на захист своєї Вітчизни... Їм відрубували руки лише через те, що на руці у них був тризуб. Що, вже забули?», — звернулася до членів «меморіальної» комісії Чернігівської міської ради, які почали змінювати свій позиційний вектор у зворотньому значенні, учасниця комісії Наталія Воскресенська. 

Нагадаємо, що вже досить тривалий час у Чернігові вирішується питання щодо встановлення на місці, де стояв зовсім неукраїнський лєнін, Меморіалу загиблим на Сході країни від російських куль та снарядів українським воїнам. Серед тих трьох проектів вирізнявся один — патріотично національний, який відображав би не тільки історичну (епохальну) справедливість, а й відбивав би сьогоднішню сутність боротьби української нації проти войовничо-загарбницьких дій російсько-терористичних військ.

Однак, коли вже питання набуло фінально-завершального етапу, деякі члени комісії «чомусь» різко змінили свою позицію, яку раніше оприлюднювали. І ось тепер кудись вже «поділись» і патріотизм, і виховання молоді..., про які ще так недавно говорили.

І як стало відомо, вже є проект рішення про оголошення нового конкурсу (подається нижче) щодо спорудження Меморіалу Захисникам України. Тож зрозуміло, що лідер-проект «Меморіал з тризубом» відхилено остаточно.

Наталія Воскресенська на своїй сторінці у ФБ дивується:  "Щоб з такою оперативністю міська рада та управління архітектури працювало, коли йшла мова про реалізацію процедури по першому конкурсу. Наскільки я пам`ятаю, ніяк не можна було добитись зібрати склад журі для обговорення складної ситуації навколо Меморіалу, а також зустрічі з авторами переможцями. Ніяк С. Калюжний не міг знайти час і можливості, щоб зателефонувати, і зв`язатись з київськими архітекторами, щоб вирішити нагальні питання. Ніяк за 3 місяці не можуть надати команді переможцю жодного документу. що підтверджує їх перемогу. І багато інших «ніяк»... А тут, бач, як оперативненько".

До того ж, пані Наталія зазначає, що у цьому, вже новому, проекті містяться десятки порушень деяких законодавчих норм України. «Таке враження, що ТАМ взагалі нормативні документи не читають, або роблять вигляд... Як захотілось „комусь“, так і провели конкурс. А те, що в законі написано, то до лампочки», — акцентує увагу Наталія Воскресенська.

Подивимося на розділ «Мета і завдання конкурсу» (п.2) нового проекту. Жодної нової вимоги, або правки, окрім того, що в п.2.2.1. прибрали «наповнення Меморіалу високодуховним та високоідейним змістом». Напевно, в новому конкурсі на проект Меморіалу ці поняття для членів комісії, чи то й взагалі для чернігівської влади вже не важливі?

Дивується пані Наталія і формуванню нового складу комісії. Адже ж голову журі (заступник міського голови О. Атрощенко) вже назначили в проекті рішення! А це суперечить правовій нормі, бо керівника комісії обирають її члени таємним голосуванням на першому своєму засіданні.

І це не одне порушення. Склад журі має бути у непарній кількості, а тут, дивіться — випливає саме 16 кандидатур.

Цікаво, що майже всі особи, які підтримували новий конкурс з попередньої комісії,  увійшли знову до «нового» журі у повному складі.

От, наприклад, Требух А., який активно за це виступав. Натомість, тих, хто голосував за реалізацію проекту з тризубом, «випали» з «нового» складу комісії. Тож зрозуміло, до чого все це йде.  Щоправда, деякі члени комісії, які раніше підтримували ідею з тризубом,  самі виявили бажання вийти з її складу. І як пояснили вони самі, не захотіли брати подальшу участь в цьому цирку. І навпаки, Yana Smolyar ще в квітні написала заяву про бажання бути членом журі, але її думку «чомусь» проігноровано, зазначає Наталія Воскресенська.

Також в Чернігові вже є три організації, які представляють родини загиблих. ГО «Єдина родина Чернігівщини», як в першому конкурсі, так і зараз, представлена двома голосами, це М.Шанський та В.Найдьон. Інші організації, які виступали за проект-переможець (з тризубом) не представлені зовсім (?). Хоча деякі родини давно виявляли бажання приймати участь. До того ж, минулого тижня була подана заява про те, щоб голову ГО «Родина воїна» та маму загиблого бійця Людмилу Бруй включили до складу журі. Але це знову проігноровано. Чи ви не в курсі про ці заяви Владислав Атрошенко? — запитує у Чернігівського міського голови Наталія Воскресенська.

Цікаво і те, що батько загиблого від російської зброї сина Микола Шанський, чомусь теж не дуже схвально відноситься до ідеї з тризубом. Про це він говорив і на «вирішальному» засіданні комісії. Як пояснила нам Наталія Воскресенська, Микола Шанський обґрунтовує своє таке рішення тим, що нова комісія повинна була включити деякі його пропозиції до нового проекту-конкурсу. За його словами, він і підпорядкована йому громадська організація погоджувались на реалізацію даного проекту, якби б автори цей проект доопрацювали. Автори це і зробили (внесли зміни), але після того, як у міськраді почали заявляти про новий конкурс, він і інші з його організації відмовились навідріз навіть зустрічатися з переможцями, не те, що реалізовувати їхній проект.

Деяке уточнення: меморіал включає як вшанування пам'яті героїв Небесної сотні так і загиблих на сході. Шанський свою думку не змінював. Він з самого початку голосував «проти» проекту з тризубом.

Комусь креативна і патріотична ідея пам'ятника у вигляді тризуба зі штучною водоймою у Чернігові не сподобалась. Шкода. Невже вкотре у місті над Десною стоятиме постамент з совково-сірим відтінком?

З метою виявлення кращих проектних пропозицій щодо спорудження Меморіалу Захисникам України, ураховуючи рішення № 1 та № 2 громадських слухань членів територіальної громади на тему: «Спорудження меморіалу Захисникам України і Героям Небесної Сотні та затвердження проекту реконструкції скверу імені Богдана Хмельницького» від 29 липня 2016 року, рішення Чернігівської міської ради від 11 серпня 2016 року № 10/VII – 27 «Про визначення місця розташування та найменування меморіалу» та керуючись статтею 6 Закону України «Про архітектурну діяльність», Порядком проведення архітектурних та містобудівних конкурсів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.1999 № 2137, виконком міської ради вирішив:

  1. Оголосити з 16 червня 2017 року по 16 серпня 2017 року повторний відкритий архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію щодо спорудження Меморіалу Захисникам України.
  2. Затвердити Положення про проведення повторного відкритого архітектурного конкурсу на кращу проектну пропозицію щодо спорудження Меморіалу Захисникам України, що додається.
  3. Затвердити склад журі повторного відкритого архітектурного конкурсу на кращу проектну пропозицію щодо спорудження Меморіалу Захисникам України, що додається.
  4. Організацію повторного відкритого архітектурного конкурсу на кращу проектну пропозицію щодо спорудження Меморіалу Захисникам України покласти на управління архітектури та містобудування міської ради (Калюжний С. С.).
  5. Прес-службі Чернігівської міської ради (Чусь Н. М.) оприлюднити це рішення згідно з чинним законодавством.
  6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Атрощенка О.А.

 

Ще цікаві повідомлення

4 Thoughts to “У Чернігові злякались тризуба! Про Меморіал загиблим героям”

  1. Пузырев Ашот

    І не только там, а и тут… А кто кабмин возглавляет и кто в президентах? Те и на местах правят…

  2. Вова да не тот

    І ніколи не буде на площі в Чернігові Тризуба стояти, бо подивіться: майже всі організації, у тому числі і патріотичні, очолюють не українці (здогадайтеся самі — хто…), а вони НІКОЛИ не допустять, щоб ТРИЗУБ був! Там спайка антиукраїнська.

  3. Бриллиантин

    Посмотрите на рожи членов… комиссии (на видео). Такое безразличие на их физиономиях, что убежден – они даже спят и желают или красную звезду видеть вместо тризуба, или возвращение дорогого для них ильича.

  4. Віктор Панасюк

    Це проблема всіх українців всіх часів: у потрібний момент не вміють згуртовуватись. Це тому і Крим відібрали, і на Схід напали… Он у країнах Балтії , навпаки, там, коли біда або якась небезпечна для країни ситуація виникає, то люди об'єднуються…

Не бажаєте прокоментувати?