«І шепочуть ніжно квіти пелюстками…» Віктора Кошмала

У бібліотеці Короленка відбулося відкриття виставки світлин «І шепочуть ніжно квіти пелюстками…» Віктора Кошмала.

23 травня в Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулось відкриття виставки світлин «І шепочуть ніжно квіти пелюстками…» відомого чернігівського фотографа, члена Асоціації спортивних журналістів України, секретаря Чернігівської обласної організації Національної спілки фотохудожників України Віктора Кошмала.

Народився фотохудожник у Бахмачі. Вищу освіту здобув в ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка. Фотографуванням захопився ще в дитинстві, коли хрещений батько на 12-річчя подарував йому фотоапарат.

thumbnail_CC7K9930Талановитого фотомайстра знають не лише в Чернігові, а й в Україні та за її межами. Він учасник і переможець всеукраїнських та міжнародних фотоконкурсів, неодноразовий призер конкурсів Національного Олімпійського комітету. Зокрема, в 2016 році зайняв 2 місце серед професіоналів.

Тематика творчості митця найрізноманітніша, кожна світлина має свій неповторний настрій. Об'єктив фотохудожника вміє оживляти тихі вулички старовинного міста, дає можливість почути церковні дзвони храмів, дарує пахощі квітів. Більшість образів виконано з посмішкою, почуттям симпатії та добра. Але особливо приваблива для фотохудожника тема рідної Чернігівщини, людей, котрі тут живуть, та краса, яка їх оточує.

Віктор Кошмал з когорти тих людей, котрим доля подарувала можливість зупиняти неоціненні миттєвості життя та дарувати цю красу людям.

На фотовиставці «І шепочуть ніжно квіти пелюстками…» представлено 17 світлин, де зображені портрети звичайних польових квітів, первоцвітів. Проходячи повз фотографії мимоволі відчуваються і теплий сонячний ранок, і запах духмяного різнотрав'я, і роса, що застигла на листі. Легко показати зовнішню красу, але щоб передати характер кожної квітки, розкрити її самобутність – треба мати художній смак і бути майстром своєї справи.

thumbnail_result_DSC00622Віктор Кошмал присвятив виставку своїй коханій дружині Зої, з якою в шлюбі вже понад сорок років. «Фотоапарат завжди зі мною, – зізнається фотохудожник, – і просто неможливо пройти повз красу, яка поруч з нами. Запах лугової трави і квітів рано вранці окриляє тебе, наповнює енергією та натхненням.»

thumbnail_result_DSC00624З відкриттям виставки митця привітали його учні та відомий чернігівський фотохудожник Олександр Тасиць, побажавши творчого натхнення та нових цікавих вернісажів.

Заслужений журналіст України, член НСФУ Юрій Хромушин відмітив: «Там де Віктор Кошмал, завжди панує свято, а його посмішка та позитивна енергетика неодмінно передаються всім присутнім. Я не припиняю дивуватися, звідки у кращого фоторепортера Чернігівської області та України стільки енергії, щоб крім своєї основної діяльності він ще знаходив час і сили на пейзажі та квіти.»

thumbnail_result_DSC00627Тетяна Баженова, чернігівська майстриня, заслужений майстер народної творчості, привітала фотохудожника з відкриттям виставки власною поезією про природу та зазначила: «На виставці можна побачити справжній патріотизм – любов митця до природи Чернігівщини».

thumbnail_result_DSC00631«Дуже приємно, що зала бібліотеки прикрасилася роботами, які додадуть гарного настрою всім користувачам, – відмітила директор ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка Інна Аліференко. – Весняний настрій – те, чого не вистачає зараз в нашому житті. Велика подяка митцю за чудову виставку.»

thumbnail_result_DSC00655Бібліотека запрошує всіх мешканців та гостей міста переглянути фотовиставку та послухати шепіт квіткових пелюсток про красу рідного краю, яку подарував читачам талановитий фотохудожник Віктор Кошмал.

thumbnail_result_DSC00637thumbnail_result_DSC00641

thumbnail_result_DSC00667

Катя Скрипка. Фото – Олена Попович

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?