Громада Семенівки плідно співпрацює  з Асоціацією міст України

ОКСАНА ДЕРГУНОВА: ПЛІДНА СПІВПРАЦЯ МІЖ МІСЬКОЮ РАДОЮ ТА АСОЦІАЦІЄЮ МІСТ УКРАЇНИ – КРОК ДО УСПІХУ РОЗВИТКУ СЕМЕНІВСЬКОЇ ГРОМАДИ.

Семенівська міська рада для підвищення якості роботи по розвитку міста Семенівка довгий час співпрацює з Асоціацією міст України в рамках проекту ПУЛЬС. Асоціація міст України (АМУ) надає розяснення з законодавства, проводить навчання, практикуми. АМУ в рамках проекту «Пульс», що впроваджується за підтримки USAID (англ. United States Agency for International Development, незалежне агентство федерального уряду США. Основні напрями роботи Агентства включають в себе підтримку торгівлі, сільського господарства, економічного зростання, охорони здоров'я, екстрену гуманітарну допомогу, сприяння у запобіганні конфліктам та підтримку демократії в більш ніж 100 країнах світу, — прим. адміністрації сайту), спільно з Парламентським офісом місцевого самоврядування проводила захід-практикум з розробки законодавства для посадових осіб місцевого самоврядування. Цей захід проходив 26-27 травня у Києві у стінах Верховній Раді України. 

Семенівка 2Оксана Дергунова, як представник Семенівської міської ради, була відібрана на конкурсній основі з числа посадових осіб місцевого самоврядуванняз міст-членів АМУ для участі у практикумі. По закінченню занять Оксана погодилася дати відповіді на кілька наших запитань.

— Оксано, розкажи, будь ласка, про учасників практикуму 

Учасниками практикуму з розробки законодавства (місцеві фінанси) були директори та заступники Департаментів бюджету та фінансів, начальники фінансових управлінь міських рад з різних куточків України (міста обласного, районного значення, об'єднані територіальні громади, Вінницька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Чернівецька, Чернігівська).

— А хтось був з Чернігівщини на практикумі, окрім тебе? 

Новгород-Сіверський міський голова, начальник фінансово-аналітичного управління міської ради м. Прилуки, секретар міської ради та заступник начальника фінансового управління – начальник відділу м. Чернігів.

— А які питання виносилися на практикум? 

Під час практикуму слухачі опанували базові принципи законотворчої роботи Верховної Ради України та законодавчого процесу, отримали практичні знання з розробки проектів нормативно-правових та супровідних документів, ознайомилися з роботою Верховної Ради України. Круглий стіл з питань нормативно-правового забезпечення управління місцевими фінансами проводили представники Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, податкової та митної політики, Міністерства фінансів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

— Якщо не секрет, які проблеми обговорювалися з колегами у кулуарах? 

Ну, звичайно фінансові, кожен ділився своїми проблемами, також спілкувались з представниками об’єднаних територіальних громад, яким чином вони працюють, болючим було питання, яке всіх цікавить, коли ж внесуться зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування» і підвищаться заробітні плати працівникам органів місцевого самоврядування.

— А чи виносилися на практикум питання, що стосуються висвітлення роботи органів місцевого самоврядування для широких верств населення? І в якому ракурсі? 

Так, виносились. Зокрема, розглядалось питання висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування в електронних та друкованих засобах масової інформації, стан прозорості роботи місцевих рад, зрозумілості дії органів місцевого самоврядування для жителів своїх населених пунктів.

— На твою думку, що треба негайно зробити у Семенівці, щоб почати застосовувати набуті під час практикуму знання? 

Звичайно ж плідно працювати для розвитку міста. На моє переконання,  одним з перших кроків, який має бути здіснений — донести до широких верств населення (громади) інформацію про суть реформ, пов'язаних з децентралізацією. Напевне, коли у людей є розуміння цих процесів — їх протікання буде більш ефективним.

— Зрозуміло, що заняття досить серйозні, а чи була змога відвідати якісь цікаві місця, користуючись нагодою перебування у Верховній Раді? 

Так, проводились екскурсії сесійним будинком Верховної Ради України (конференц-зал, де проводяться засідання депутатів, представників інших держав, кулуари, балкон сесійної зали) та до Державної скарбниці Національного банку України та музею грошей, де зберігаються гроші різних держав та різних часів (наприклад першими грошовими одиницями були камінці та зерно, також у одному із сховищ Державної скарбниці знаходяться дорогоцінні камені, браслети, каблучки,мечі, монети та інші музейні експонати.)

— Традиційне запитання до наших респондентів: що б хотілося сказати чи побажати нашим читачам? 

Миру, щастя та добра, плідної спільної праці всієї нашої територіальної громади. Не секрет, що плідна співпраця — крок до успіху розвитку громад. А коли співпраця налагоджена — є реальний шанс бути в авангарді адміністративно-територіальної реформи, що позитивно вплине на розвиток інфраструктури та бюджет громади.

Спілкувався Олександр Шабалін

Довідково:

ПУЛЬС – це п’ятирічний проект міжнародної технічної допомоги, який АМУ реалізовуватиме у коаліції з Радою Європейських муніципалітетів і регіонів (CEMR), Програмою  IREX та Українською асоціацією районних та обласних рад.

Назва проекту ПУЛЬС формується від англійського -  PolicyforUkraineLocal Self-governance (PULSE).

Мета проекту ПУЛЬС – посилення місцевого самоврядування, поглиблення демократії, покращення умов для розвитку громад.

Проект реалізовуватиметься у трьох компонентах:

  • розвиток законодавчої бази щодо децентралізації влади з врахуванням позиції місцевого самоврядування;
  • збільшення ресурсів місцевого самоврядування;
  • посилення спроможності головних учасників децентралізаційної реформи, зокрема, працівників місцевого самоврядування в умовах розширення повноважень та громадських активістів для більш активної участі на місцевому рівні.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?