ЄС: «референдуми» на окупованих територіях є шахрайськими

Заява Президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн щодо нового пакету обмежувальних заходів проти Росії.

Ми хотіли спільно оприлюднити восьмий пакет санкцій. Минулого тижня Росія посилила до нового рівня вторгнення в Україну. Шахрайські референдуми, організовані на окупованих Росією територіях, є протиправною спробою загарбати землі та силоміць змінити міжнародні кордони. Мобілізація і погрози Путіна застосувати ядерну зброю є наступними кроками на шляху до ескалації.

Урсула фон дер Ляєн

Ми не погоджуємося ні з шахрайськими референдумами, ні з жодною анексією в Україні. І ми сповнені рішучості, щоб змусити Кремль заплатити за таке нарощування ескалації. Отже, сьогодні ми спільно пропонуємо новий пакет жорстких санкцій проти Росії.

Перша частина стосується переліку фізичних та юридичних осіб, який за мить оголосить Верховний представник і заступник Голови Жозеп Боррель.

Я хочу зосередитись на другій частині цих санкцій, які ще більше обмежать торгівлю. Завдяки цьому ми ще сильніше ізолюємо і уразимо російську економіку. Тому ми пропонуємо запровадити нові заборони на імпорт російської продукції. Це усуне російські товари з європейських ринків і позбавить Росію додаткових 7 мільярдів євро доходів. Ми також пропонуємо розширити перелік товарів, які більше не можна буде експортувати до Росії. Мета полягає у тому, щоб позбавити кремлівський військовий комплекс ключових технологій. Це включає, наприклад, додаткові авіаційні й електронні складові та специфічні хімічні речовини. Нові заборони на експорт ще більше послаблять економічну базу Росії та її здатність модернізуватися. Ми також запропонуємо додаткові заборони на надання європейських послуг Росії, як і заборону громадянам ЄС посідати керівні посади на російських державних підприємствах. Росія не повинна користатися європейськими знаннями і досвідом.

Третій комплекс стосується російської нафти. Як вам відомо, Росія спрямовує прибуток від продажу викопного палива на фінансування війни. Стосовно російської нафти, ви, мабуть, пам'ятаєте, що ми вже домовилися починаючи з 5 грудня заборонити у Європейському Союзі сиру нафту, доставлену морським шляхом. Проте, ми також знаємо, що деякі країни, котрі розвиваються, досі потребують певних поставок російської нафти, але за низькими цінами. Тож «Велика сімка» в принципі погодилася запровадити для третіх країн ціновий ліміт на російську нафту. Це обмеження цін на нафту допоможе, з одного боку, знизити доходи Росії і, з іншого боку, зберегти світові енергетичні ринки стабільними. Сьогодні тут, у цьому пакеті, ми закладаємо правову основу для такого ліміту ціни на нафту.

І моє останнє зауваження, на якому я хочу зупинитися: Ми активізуємо наші зусилля, щоб унеможливити обхід санкцій. Для цього ми додаємо нову категорію. Відповідно до цієї категорії, ми зможемо додавати до переліку фізичних осіб, якщо вони обходять наші санкції. Скажімо, якщо вони купують товари у Європейському Союзі, привозять їх у треті країни, а потім до Росії — це буде обхід наших санкцій, і такі особи можуть бути внесені до переліку. Я вважаю, це матиме вагомий стримуючий ефект. Наші санкції тяжко вдарили по системі Путіна. Вони ускладнили для нього подальше ведення війни. І для цього ми поглиблюємо наші зусилля і рухаємося вперед.

Брюсель, 29.09.2022 р.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?