Від ракових захворювань пацієнтів лікуватимуть холодом

Кріодеструкція ( кріоабляція) – це ефективний спосіб лікування багатьох пухлинних захворювань. На сьогодні, розповідає завідуючий поліклінічного відділення Чернігівського обласного онкологічного диспансеру, лікар хірург-онколог вищої категорії Олександр ЗАЇКА, існують навіть такі розділи медичного втручання як кріохірургія та кріотерапія, котрі передбачають використання наднизьких температур  для руйнування хворих тканин. Ступінь пошкодження безпосередньо залежить від того, до якої температури було охолоджено тканину.

Онкологія 1− При кріодеструкції використовується азот із температурою мінус 140−190 градусів за Цельсієм. Температура регулюється за допомогою апаратури. За наднизької температури в пухлині відбувається порушення кровообігу, що призводить до некрозу та подальшого відторгнення, – розповідає лікар.

Науковцями доведено, що кріодеструкція доволі ефективна. Зокрема в Україні  було захищено багато дисертацій на тему кріовпливу на пухлину. Нині кріодеструкція – один із перспективних методів лікування, який використовується в онкології. Кріохірургія застосовується для видалення зовнішніх пухлин на шкірі , слизових оболонках,статевих органах. Також кріовплив можливий і для видалення пухлин внутрішніх органів − печінки, шлунку, кішківника тощо. У цьому випадку рідкий азот подається через спеціальне пристосування – кріозонд.

Кріохірургія використовується для декількох видів раку і деяких передракових захворювань. У першу чергу метод затребуваний для лікування раку жіночих статевих органів, печінки, шлунку. Також застосовується для наступних типів захворювань:  раку шкіри на ранній стадії (як базального, так і плоскоклітинного); дискератозi (передраковому захворюванні); iнтраепітеліальній цервікальній неоплазії (що призводить до раку шийки матки).

Кріохірургічне втручання використовується для лікування деяких видів злоякісних і доброякісних пухлин кісток на ранній стадії й дозволяє при цьому знизити ризик пошкодження суглобів. У ряді випадків метод рятує від ампутації кінцівки. Можливе застосування терапії для саркоми Капоші, коли пошкодження шкіри невеликі та добре локалізовані. Кріотерапія може застосовуватися для лікування раку передміхурової залози на ранніх стадіях. Кріохірургія може бути показана при пухлинах печінки, коли новоутворення не поширені за її межі. Також можлива й терапія метастатичного раку печінки. У даний час вивчається можливість застосування методу для лікування раку грудей, кишківника і нирки. Кріодеструкцію часто використовують для лікування вірусних бородавок, викликаних папіломавірусом людини. Ефективність лікування у значній мірі залежить від розміру ураження: у більшості випадків для їх усунення потрібно декілька сеансів. Кріодеструкцію можна застосовувати і для лікування гігантских кондилом, появу яких також пов'язують із папіломавірусом людини. За допомогою кріодеструкції лікуються велика кількість доброякісних пухлин шкіри. Також досліджується можливість спільного застосування кріохірургії разом із іншими методами: гормональною, хіміо- та променевою терапією, хірургією.

Наразі в Національному інституті раку перед складними операціями на внутрішніх органах використовуються різноманітні види кріодеструкції. Фахівці Чернігівського обласного онкодиспансеру теж пройшли на базі Національного інституту раку відповідні курси з освоєння методики проведення кріодеструкції . В онкодиспасері Чернігівщини кріодеструкція виконується на поверхневих пухлинах. До того ж переміщення кріоустановки з операційного блоку онкодиспансеру в поліклінічне відділення дозволило значною мірою надавати допомогу пацієнтам. Передумова такого кроку цілком слушна, адже апарат за своїм використанням більш амбулаторний, процедура поверхневої кріодеструкції не потребує системної анестезії для пацієнта.

– Високотемпературний вплив настільки швидко працює, що не завжди вимагає знеболювальної терапії. Рецептори заморожуються – і больової чутливості немає! Кріоустановка має у складі електронний пакет, регулювання процесу відбувається за допомогою комп'ютерного блоку з різноманітними програмами та датчиками в залежності від локалізацій пухлини, – коментує Олександр ЗАЇКА.

На думку чернігівських онкологів, кріодеструкція довела свою ефективність у багатьох різновидах онкології. Метод дозволяє збільшити радікальність під час онкологічних процедур та є незамінним для амбулаторної хірургії передпухлинної патології. У порівнянні з іншими традиційними методами кріодеструкція впливає тільки на пухлину, інші тканини залишаються неушкодженими. Тому дозволяє уникнути ряду ускладнень, характерних для хіміо- , гормональної та променевої терапії. Основні переваги кріохірургії – в можливості її неодноразового застосування і в тому, що метод можна використовувати, коли інші способи протипоказані. Кріодеструкція досить комфортна для пацієнтів – дозволяє уникнути болю, кровотечі, чисельних перев’язок та інших ускладнень, характерних для традиційної операції. А організм, що відторгнув некротичні маси, виробляє імунітет, котрий дозволяє захистити його від можливого вірусного зараження.

***

Кріодеструкцію почали використовувати вже приблизно сто років тому. В якості перших кріогенів застосовували рідкий кисень і так званий вуглекислий сніг. Рідкий азот почали використовувати в 1940-х роках, а наразі він є найбільш широко застосовуваним із криогенів. Якщо 60 років тому його наносили на шкіру за допомогою стерильних ватних паличок, то зараз для цього зазвичай використовується не тільки спеціальний розпилювач, а й цілі кріоустановки – нові медичні інструменти зробили застосування рідкого азоту ще більш дієвим і безпечним.

Уляна КОВАЛЬЧУК

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?