У славному Батурині відкрито пам’ятник Великому Кобзарю

«...як Батурин славний Москва вночі запалила, Чечеля убила, і малого, і старого в Сейму потопила». Ці слова Тараса Шевченка, які нагадали нам про “братерську любов” північного сусіда, викарбувані на постаменті пам’ятника Кобзареві у Батурині. 

Батурин шевченко (1)Батуринська шевченкіана стала вагомою сторінкою української культури. Батурин пишається тим, що тут неодноразово перебував великий світоч українського духу Тарас Шевченко,  що через Батуринські терени пролягла  остання  Тарасова  дорога. Довгий час у місті не було пам’ятника Кобзарю, тому в рік відзначення 200-річчя від його дня народження батуринська громада  з ініціативи  Сергія Тинкалюка, Леоніда Души та Наталії Ребрової  вирішила  об’єднати зусилля  навколо благородної мети — спорудження пам’ятника Т.Шевченку в Батурині. До співпраці  був  запрошений відомий український скульптор Сергій Олешко.

Батурин шевченко (2)Два роки тривали збір благодійних коштів і виготовлення власне пам’ятника. І ось, сталося — 26 травня бюст було відкрито!  Відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку гармонійно поєднали з урочистим відкриттям  Всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці», яка проходила в Батурині 25-27 травня.

З нагоди обох подій відбулися урочисті збори за участі голови Чернігівської облдержадміністрації  Валерія Куліча,  Героя України – учасника АТО Євгена Межевікіна, заступника Міністра молоді та спорту України Олександра Яреми, народного депутата Валерія Давиденка, представників Бахмацької районної влади, учасників Всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці» і, звичайно, батуринської громади.

Батурин шевченко (3)Відкрили  постамент Батуринський міський голова Леонід Душа та Герой України Євген Межевікін. Освячення монументального образу Кобзаря здійснив настоятель Батуринської Свято–Покровської  церкви  о.Роман із священиками о.Петром і о.Володимиром.

Кошти на його зведення — дещицю зібрали самі батуринці у скриньки для пожертв, але найбільші суми надали спонсори:  Давиденко Валерій,  Устенко Петро, Булах Василь, Бут Сергій, община Церкви Покрови Пресвятої Богородиці на чолі  з отцем Романом, колектив Національного заповідника «Гетьманська столиця», козаки Батурина  на  чолі з Бузуном Олегом, община Воскресенської церкви.

Батурин шевченко (4)Загальна сума коштів склала близько 145 тисяч гривень. Художник – реставратор заповідника «Гетьманська столиця» Віктор Авула прийняв   активну участь у  виготовленні постаменту пам’ятника.

Звертаючись до загалу, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч відзначив те, що цей монумент має особливе значення, бо створений за ініціативи та стараннями самої громади, а не органів влади. Ще раз нагадали нам про “братерську любов” північного сусіда  викарбувані на постаменті пам’ятника слова з містерії Тараса Шевченка «Великий льох»: «...як Батурин славний Москва вночі запалила, Чечеля убила, і малого, і старого в Сейму потопила».

Батурин шевченко (5)Всеукраїнська національно-патріотична акція «З Батурином у душі – з Україною в серці»,  тривала до 27-го травня. Протягом цих днів активна молодь мешкала в наметовому містечку на березі р.Сейм,  змагалась у вправності, здобувала навички орієнтування на місцевості, виживання в екстремальних ситуаціях, навчалась основам тактичної медицини. Учасники акції – молодь практично з  усієї  України – ознайомилися з історичними пам’ятками  Батурина.

НІКЗ «Гетьманська столиця»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?