Тихановська: «Крим належить Україні по міжнародному закону»

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що Крим належить Україні по міжнародному закону, але де-факто «маємо те, що маємо». Про це вона заявила в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Ще 27 липня в розпал президентської кампанії в Білорусі Тихановська заявляла, що Крим «фактично є російським». Але в опублікованому того ж дня інтерв'ю російському опозиційному виданню «Медуза» опозиціонерка ухилилася від відповіді на питання про те, чий Крим.

Тоді Тихановська відзначала, що «це дуже болюче питання», яке «розділяє людей і налаштовує один проти одного». У недавньому інтерв'ю опозиціонерка визнала, що Крим український по міжнародному закону. Але на запитання ведучого про ситуацію «де-факто» відповіла «маємо те, що маємо».

Світлана Тихановська, лідер білоруської опозиції:

«Я вже багато разів висловлювалася з цього приводу і говорила, що по міжнародному закону Крим належить Україні. <...> Маємо те, що маємо».

У лютому 2014 року військові без розпізнавальних знаків захопили будівлі Верховної Ради і Ради міністрів Криму, також аеропорт в Сімферополі, Керченську поромну переправу та інші стратегічні об'єкти півострова. Росія спочатку заперечувала присутність своїх військових у Криму, але пізніше Путін визнав, що невідомими зі зброєю і в формі були російські військові.

16 березня 2014 року в Криму пройшов невизнаний більшістю держав «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія 18 березня приєднала Крим до складу своєї держави. США і ЄС не визнали результати голосування, засудили дії РФ і ввели проти неї економічні санкції.

Серед іншого в інтерв'ю Світлана Тихановська заявила про бажання зустрітися з Володимиром Путіним, тому що опозиція Білорусі прагне бути в контакті з Росією як з важливою державою-сусідом. Але поки немає ніяких сигналів з боку Кремля про можливу зустріч Путіна з опозицією Білорусі.

Світлана Тихановська, лідер білоруської опозиції:

«Ми хотіли б висловити свою точку зору, хотіли б почути позицію Росії щодо білоруського питання. Ми сусіди. І ми будемо продовжувати наші взаємини в майбутньому. Хотілося б поспілкуватися. І білоруси цього дуже чекають. Не підтримку режиму [Лукашенко - ред.], а висловлювання про білорусів, про наше бажання вибудувати наше майбутнє всіх разом, а не зусиллями однієї людини».

Раніше президент РФ Володимир Путін привітав Олександра Лукашенка з оголошеною перемогою на виборах президента Білорусі, які пройшли 9 серпня 2020 року.

Тихановська вважає, що «привітати-то-привітав», але в Росії не очікували такого сильного протестного руху в Білорусі. За словами опозиціонерки, ніхто не очікував цього, тому Росія підтримала режим Лукашенка, а зараз «якийсь процес вичікування, очікування; активної підтримки з боку Росії немає».

Також Тихановська розповіла, що планує відвідати Україну найближчим часом. Дата візиту узгоджується з Києвом, а опозиціонерка спілкується з цього питання з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?