Три мільйони гривень витрачено на усунення наслідків снігопаду у Чернігові

Ліквідація наслідків снігопаду у Чернігові 14 грудня коштувала міському бюджету близько трьох мільйонів гривень. Про це йшлося під час загальноміської щотижневої наради 19 грудня. Головний інженер КП «АТП-2528» Сергій Стринадко, звітуючи про ліквідацію наслідків негоди минулого тижня, повідомив скільки це коштувало, за попередніми підрахунками, міському бюджету Чернігова. 

— З четверга на п'ятницю працювало без зупинки 13 МАЗів та 11 тракторів. Ускладнювало роботу безперебійне випадання снігу. Саме в цей день (14 грудня — ред.) ми витратили 900 тонн піщано-сольової суміші, здебільшого посипали саме нею, і 80 тонн солі. Чому солі менше, тому що вона не так працювала, був мороз. На це все витратили приблизно 2 млн грн: 1 млн 200 тис. грн — піщано-сольова та 585 тис. 900 грн — сіль. І ще плюс витрати самої техніки,  — пояснив Сергій Стринадко. — Загалом три мільйони гривень коштувала доба прибирання. 

Мова про витрати на пальне для роботи комунального транспорту, який працював у місті, та оплату роботи працівників. За словами Стринадка, ці статті витрат обійшлися ще в 1 млн грн.

— Нічого дивного немає, великий обсяг роботи, витрачена велика кількість піщано-сольової суміші, палива, люди перепрацьовують норму і мають отримати доплату за це. А тепер здогадайтесь, хто найбільше якихось критичних зауважень писав про те, що погано прибирається місто? Ці, хто вимагає всі кошти на ЗСУ. Як це називається, коли людина хоче відразу і всі кошти на ЗСУ направити, і щоб швидко та якісно прибиралося місто? Я вважаю, що це політичні ігри. А об'єктивно хочеться подякувати комунальникам, які працювали в період негоди, — зауважив в. о. міського голови Олександр Ломако. 

Проаналізували під час ранкової наради й результати самого прибирання та які фактори вплинули на швидкість та якість. Зокрема, ситуацію ускладнював великогабаритний транспорт, який заїхав у місто і не зміг рухатися вулицями, де потрібно було здійснити підйом чи на вузьких ділянках.

— Ми їх допомагали витягувати, але наша техніка, навіть фронтальний навантажувач, не справлялася. Тому залучалася техніка ДСНС, яка тягнула їх, — розповів Сергій Стринадко.

Крім того, є ще об'єктивні причини, які впливають на прибирання міста, йшлося під час наради, на заміну мобілізованим працівникам комунальних підприємств, які знали місто та ділянки своєї роботи, приходять співробітники, яким ще потрібно здобути цей досвід, а також внаслідок бойових дій знищено частину снігоприбиральної техніки, а щось вилучено на потреби ЗСУ.

— Були, треба це об'єктивно визнавати, проблеми у четвер, із пересуванням на окремих ділянках і громадського, і приватного транспорту. Коли масовий снігопад і є зауваження до окремих ділянок, здається, що комунальне підприємство недопрацьовує та місцева влада в цілому. Якщо розібратися, то є об'єктивні причини. По-перше — заїхала фура, не змогла піднятися, стала — комунальники замість того, щоб чистити сніг, витягають фуру. На це витрачається ресурс і час. По-друге, велика кількість водіїв мобілізована, новим працівникам потрібно більше часу, аби виконати той же обсяг роботи. Є питання знищеної техніки, — зауважив Ломако. 

За інформацією Чернігівської міської ради

 

 

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?