Процес зариблення водойм необхідно зробити прозорим і антикорупційним

рибаЯрема Ковалів: «Програми зариблення природних водойм України стали  прозорими – кожен українець  може долучитися до громадського контролю за ними».

Одним з головних пріоритетних напрямів державної політики у сфері рибного господарства України є відновлення рибогосподарського потенціалу природних водойм через їх повномасштабне  зариблення, а також  підтримання сталих запасів риби.  Голова Держрибагентства Ярема Ковалів зазначив: «Відновлення рибогосподарського потенціалу водойм України потребує комплексного системного підходу,  програми із зариблення водойм промисловими видами риб – його невід’ємна  складова.  На сьогоднішній день вони фінансуються державою недостатньо, цю ситуацію потрібно  змінювати. Держрибагентство уже працює над  низкою змін до законодавства, що  дозволить залучити додаткові кошти безпосередньо на програми зариблення. Відповідно збільшиться фінансування відтворення рибних запасів наших водойм».

В цілому, протягом 2015 року до водойм загальнодержавного значення заплановано вселення у пониззя річки Дніпро –  8440 тис. екземплярів  молоді коропа та рослиноїдних видів риб,  1 200 тис екземплярів молоді осетрових видів риб; 410 тис екземплярів молоді аборигенних видів риб% вселення до річок  Прут, Сірет та Черемош — 120 тис. лососевих видів риб. У 2016 році до річок загального користування  заплановано вселення  9850  тис. екземплярів риби.

Однак, на думку багатьох рибалок-любителів, процес зариблення впродовж багатьох років був непрозорим та корупційним і  у водойми випускалося в кілька разів менше риби, аніж анонсувалося. Вкрадений таким чином зарибок реалізовувався комерційним підприємствам, а гроші, які держава витратила на вирощування рибопосадкового матеріалу через подібні махінації  осідали в кишенях корумпованих чиновників.

Ярема Ковалів прокоментував: «Для того, щоб зробити  програми із зариблення  відкритими та прозорими для суспільства  – ми хочемо, щоб кожен   українець  мав  можливість долучитися до громадського контролю за ними».

Представники громадськості, що мають бажання здійснити контроль над процесом зариблення  можуть звернутися до Держрибагентства  за телефоном (044) 486 62 43 або написати на електронну скриньку info@darg.gov.ua і залишити свої координати. Держрибагентство зв’яжеться з ними за кілька днів до нового  етапу зариблення, повідомить точну дату, місце і час. На Херсощині  до  початку листопада триватиме процес  зариблення аборигенними, рослиннноїдними та короповими видами риб.

Голова громадської ради при Держрибагентстві Віктор Скарлат зазначив: «Вперше за всю історію Держрибагентства  представники громадськості мають реальну можливість взяти участь у процесі зариблення природних водойм і повністю його проконтролювати. Це є відчутним позитивним зрушенням в процесі реформування галузі. Проте, для того, щоб цей контроль був дійсно ефективним – він має охоплювати всі етапи процесу зариблення водойм, починаючи від зважування та підрахунку малька перед його транспортуванням до водойми, контролем його чисельності та життєздатності під час випуску малька у воду, а також контролем його благополучного розповсюдження по акваторії».

Станом на  середину вересня  Новокаховський рибоводний завод частикових риб випустив до р. Дніпро в межах  Каховського водосховища 1395,3 тис екземплярів цьогорічок  та 83 тис. екземплярів дволіток коропа, товстолоба і білого амура,   935 тис. екземплярів  щуки  та судака, що  становить 312%  виконання річного державного плану, 2,9 тис екземплярів цьогорічки щуки  і 10,4 тис екземплярів цьоголітка сома.

Херсонський виробничо-експерементальний завод по розведенню молоді частикових риб  випустив у пониззя  Дніпра 33,4  тис екземплярів цьогорічок  та 93,4 тис. екземплярів дволіток коропа, товстолоба і білого амура, а також 130,78 тис. малька щуки, що становить 174 % виконання річного державного плану.

ДУ «Виробничо-експерементальний дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика» вселено у пониззя Дніпра 1415 тис. екземплярів молоді осетрових видів риб (стерлядь), що становить 118 % виконання річного державного плану. Процес зариблення рослиноїдними видами риб розпочнеться на початку жовтня.

Оксана МИРОНЬКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?