Назарбаєв півроку готував команду під нового президента

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заздалегідь готувався до своєї відставки. Про це свідчать кадрові перестановки за останніх півроку, які виглядають як формування команди під нового главу держави. Схоже, що й ім’я свого наступника він уже узгодив з Росією та Китаєм.

Так прокоментував події в Казахстані політик, дипломат, кандидат у Президенти України Роман Безсмертний.  

Роман Безсмертний

«Останні півроку відбувалися кадрові перестановки в Казахстані. Заміна прем’єр-міністра, генерального прокурора, ротації в комітеті нацбезпеки, заміна міністрів, керівників регіонів — це було явне формування команди нового глави держави. Ці маневри показали, що Назарбаєв готується до чогось», — сказав він.

При цьому Безсмертний вважає, що йдеться про Самата Абіша – племінника Назарбаєва, який може стати наступним президентом Казахстану.

«Назарбаєв до Абіша ставиться з великою симпатією і покровительством. Він весь час просував його по службі, давав можливість оволодіти досвідом в питаннях економіки та нацбезпеки. Більше того, як свідчать окремі дані, Назарбаєв консультувався та проводив певні розмови на цю тему і в Пекіні, і в Москві. Розмови про Абіша часто виникали в тих столицях, з якими Назарбаєв вибудував системні стосунки», — зазначив він.

Водночас Безсмертний звертає увагу, що в самому клані Назарбаєвих є конкуренція між трьома групами. Одна з них орієнтована на його молодшого брата, інша – на дочку. «Якщо від клану Назарбаєвих в президенти піде Абіш, то очевидно, що у нього конкурентів не буде», — додав політик.

Він припускає, що терміновість заяви Назарбаєва про відставку пов’язана зі станом здоров’я. «Думаю, з цим треба пов’язувати спішність з перестановками, щоб спокійно передати владу і не було ніяких потрясінь», — зазначив політик.

Крім того, Безсмертний вважає, що про дестабілізацію ситуації в країні не йдеться, бо «у Казахстані великий об’єм китайського, японського та російського капіталу, якому необхідні спокій та стабільність». На його думку, сам Назарбаєв не робив би такого кроку, якби була якась загроза країні.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?