Як отримати грошову допомогу учасникам бойових дій

До Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги нерідко звертаються учасники бойових дій, зокрема, антитерористичної операції, які відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”  є суб'єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто мають право на безкоштовні послуги адвоката. Одним з питань, актуальних для них, є питання виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня.

правова допомогаВідповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щорічно до 5 травня учасникам бойових дій (далі — УБД) виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України. В цьому році її розмір встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 року № 141 “Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань””.

На отримання цієї допомоги мають також право  інваліди війни; учасники війни; особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; члени сімей загиблих та дружини (чоловіки) померлих інвалідів війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасники війни і жертви нацистських переслідувань тощо.

Зазначеною постановою передбачено, що у 2016 році виплату разової грошової допомоги здійснює Міністерство соціальної політики шляхом перерахування коштів на зазначені цілі структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій (далі — органи соціального захисту населення), які через відділення зв’язку або через установи банків перераховують їх на особові рахунки громадян за місцем отримання пенсії (особам, які не є пенсіонерами, — за місцем їх проживання).

Органи соціального захисту населення проводять виплати УБД на підставі поданих Міністерством оборони переліків осіб, які мають право на одержання грошової допомоги.

Отже, для отримання цієї грошової допомоги потрібно, щоб кожен УБД, який був демобілізований, не є пенсіонером чи інвалідом війни, до 30 квітня   подав заяву до військового комісаріату, з реквізитами особового рахунку, на який будуть перераховані кошти. Якщо УБД не демобілізований, то йому необхідно звернутись з відповідною заявою до військової частини, в якій він проходить службу. Наслідком ігнорування цього порядку є втрата можливості  отримання грошової допомоги.

В разі, якщо у військовослужбовця є підстави вважати відмову у виплаті разової грошової допомоги незаконною, він має право звернутись до суду за захистом своїх прав. В цьому питанні допоможе Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Чернігів, проспект Миру,  49-А, каб. 1003 (10-й поверх), тел.: (0462) 77-51-68), який забезпечить участь адвоката в судовому процесі.

Олена Михайленко,  начальник відділу взаємодії з суб'єктами Чернігівського місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?