Українці в лавах Об’єднаних Націй перемогли агресора

Майже сім мільйонів солдат в семи арміях — такий фронт виставила Україна в боротьбі проти нацизму. Історія кожного з українців та українок, які воювали в Червоній армії, УПА, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США – це історія мужності й самопосвяти в ім’я спільної перемоги над агресором.

Українці, які в лавах Об’єднаних Націй перемогли агресора:

1.Анна Храплива

Канадійка українського походження, що добровільно пішла до Канадського жіночого армійського корпусу. Служила у Великій Британії, відзначена Медаллю Британської Імперії.

  1. Пітер Дмитрук

Канадський пілот бомбардувальника. З парашутом врятувався зі збитого літака і приєднався до французьких партизанів. Загинув, але врятував мешканців французького містечка від репресій.

  1. Іван Кожедуб

Найрезультативніший льотчик-ас Союзників часів Другої світової війни. На рахунку – 64 повітряні перемоги. Тричі Герой Радянського Союзу.

  1. Олена Мостович — псевдонім «Верба»

Керувала Українським Червоним Хрестом на Волині та Поліссі, організовувала медичне забезпечення УПА. Загинула в бою. Однією з перших нагороджена Золотим Хрестом Заслуги.

  1. Ніколас Міньо

Вояк армії США. Загинув героїчно у бою в Тунісі. Нагороджений Медаллю Пошани, Срібною Зіркою, медаллю Пурпурове Серце.

  1. Михайло Опаренко

Пілот польської та британської авіації. Брав участь у боях проти нацистського агресора із перших днів Другої світової війни. Відзначений нагородами.

  1. Ніколас Орешко

Американець з українським корінням. Здобув найвищі військові відзнаки за героїчні бої в Німеччині, будучи старшим сержантом піхотної дивізії США.

  1. Петро Федун – «Полтава»

Лейтенант ЧА, полковник УПА. Воював проти німецьких окупантів. Видатний ідеолог та публіцист визвольного руху. Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги 1 класу і Золотого Хреста Заслуги.

  1. Василь Порик

Герой Радянського Союзу. Втік із німецького концтабору у Франції і сформував свій партизанський загін. Потрапив у руки нацистів під час одного із боїв і був розстріляний.

  1. Амет-Хан Султан

Льотчик-ас. Збив 30 ворожих літаків сам на сам і ще 19 в групових боях. Двічі Герой Радянського Союзу. З гордістю відкрито називав себе кримським татарином.

  1. Євдокія Завалій

Полковник Завалій — єдина жінка, яка під час Другої світової війни служила командиркою взводу морської піхоти.

  1. Майкл Стренк

У складі елітного підрозділу Корпусу морської піхоти США Майкл Стренк брав участь у важких боях на Тихому океані. Саме він був серед тих, хто підняв переможний прапор над Іводзімою.

«Українці в лавах Об’єднаних Націй перемогли агресора» — цьогорічні національні урочистості пройдуть під цим гаслом. Символ пам’яті залишається незмінним — червоний мак.

Український інститут національної пам’яті обрав 12 історій українців та українок, які воювали в Червоній армії, УПА, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США.

Від сьогодні дізнатися більше про них можна на головній площі країни — Майдані Незалежності. Це чоловіки та жінки, які походили з різних куточків України та світу; воювали у регулярних арміях та були партизанами; служили як у допоміжних формуваннях, так і на передовій; пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі. Майже всі дістали високі відзнаки країн, за які вони воювали.

Серед них — Герой Радянського Союзу, лицар Золотого хреста бойової заслуги УПА, нагороджений Медаллю Пошани армії США, лицар Військового Хреста Франції та українка, відзначена Медаллю Британської Імперії. Історія кожного з них — це історія мужності й самопосвяти в ім’я спільної перемоги над агресором.

«Усі 12 життєвих історій» яскраво свідчать про те, що де б не перебували українці та вихідці з України, вони пліч-о-пліч з іншими народами воювали проти нацизму. Наші співвітчизники були в лавах багатьох армій Об’єднаних Націй та українського визвольного руху, вони виявляли винятковий героїзм, за який діставали високі нагороди», — розповідає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Символічним кроком на підтримку пам’ятних заходів стала згода на участь в соціальній кампанії ветеранів Червоної армії та Української повстанської армії. Стрілець УПА Степан Петраш та офіцер Червоної Армії Іван Залужний нагадують нинішнім українцям про те, що перемога над нацизмом є спільною для всіх частин України.

«УПА — відповідь нескореного народу» — під такою назвою 8 травня у Києві відкриється фотодокументальна виставка про внесок українських повстанців в перемогу над нацизмом у рамках національних урочистостей до Дня пам’яті і примирення. Команда істориків мовою фактів, розсекречених документів та унікальних світлин розповість про витоки та результати збройної боротьби УПА проти нацистської Німеччини, тогочасну інформаційну війну та бандерівців — в’язнів концтаборів. ВОСЕНИ ЦЬОГО РОКУ КОЖНА ОБЛАСТЬ ОТРИМАЄ ТАКУ ВИСТАВКУ, вдвічі більшу за обсягом, яка висвітлюватиме боротьбу УПА і ОУН проти нацистського та комуністичного режимів

8 травня традиційно відбулась акція «ПЕРША ХВИЛИНА МИРУ», адже саме в той час в Європі припинився вогонь після капітуляції Німеччини.

Український інститут національної пам’яті просить українців цими днями доповнити свій одяг ЧЕРВОНИМ МАКОМ — символом пам’яті майже 8 мільйонів загиблих співвітчизників та 65 мільйонів убитих у Другій світовій війні по всьому світові.

Відеоролики підготовлені Міністерством інформаційної політики спільно з Інститутом національної пам'яті. Компанія – Borsch. Media, режисер – Євген Співак.
Соціальна реклама створена Інститутом спільно з Міністерством інформаційної політики: фото — Олександр Клименко, дизайн — Ольга Сало, дизайн символу маку — Сергій Мішакін.

Матеріали підготовлені Українським інститутом національної пам’яті. Травень 2017 року

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?