У Києві історики обговорюють події Української революції 1917-21 рр

1–2 червня Інститут історії України НАН України, Український інститут національної пам’яті та Київський національний університет імені Тараса Шевченка провели Міжнародну наукову конференцію «Революція, державність, нація: Україна на шляху самоствердження (1917–1921 рр.)» до 100-річчя Української революції 1917—1921 рр.

Під час конференції, яка відбулась у Київському національному університеті  імені Тараса Шевченка (вул. Володимирська 60, зала Вченої ради) історики дали відповідь на питання, чи був шанс в українців у протистоянні «імперії vs національні держави», обговорили події 1917 – 1921 рр., розглянули проблемні аспекти військової, регіональної та «неукраїнської» історій революційних подій, а також конструювали спадщину та пам’ять про Українську революцію.   

У конференції серед спікерів, взяли участь 50 відомих дослідників з шести країн світу – України, США, Канади, Австрії, Польщі та Білорусі.

Також 2 червня, о 15.45, в рамках конференції,  розпочався круглий стіл «Чим є Українська революція 1917 – 1921 рр. для (не)українських істориків?» за участі відомих українських та зарубіжних дослідників.

Під час круглого столу історики обговорюють мову, якою сучасники та історики описують революційні події:  «громадянська війна на Україні», «визвольні змагання, 1914/1917—1921/1923», «революційна доба в Україні», «Українська національно-демократична революція» чи «війна за незалежність»?

У дискусії беруть участь Ярослав Грицак (Україна), Франк Сисин (Канада), Марк фон Гаґен (США), Томаш Стриєк (Польща), Оля Гнатюк (Польща), Владислав Верстюк (Україна) та інші. 

Конференція проходить за підтримки Програми досліджень сучасної історії і культури України імені Петра Яцика, Міжнародного фонду «Відродження», Сіверського інституту регіональних досліджень та Польського інституту в Києві.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?