У Чернігові обговорили проблемні аспекти парку «Ялівщина»

У березні 2019 року відбулося перше засідання науково-технічної ради комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради.

На засіданні обговорили проблемні питання розвитку регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» та плани подальшої роботи.

В засіданні взяли участь 13 (із 15) запрошених.

На засіданні було вирішено:

— обрати наукового куратора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради

— черговий раз звернутись до Управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради щодо погодження проекту землеустрою організації та встановлення меж території об’єкту природно-заповідного фонду регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», площею 168,7 га на території Чернігівської міської ради в разі невмотивованої відмови, у відповідності до вимог чинного законодавства України;

— до 5-річчя створення РЛП «Ялівщина» провести заходи з прибирання парку;

— звернутися до Управління лісового та мисливського господарства з проханням надання посадкового матеріалу – модрин, для озеленення території РЛП «Ялівщина»;

— продовжити заходи боротьби з короїдом;

— провести акцію «День зустрічі птахів»;

— направити звернення до КП «Зеленбуд» Чернігівської міської ради щодо видалення сухостійних насаджень на території лісового заказника «Ялівщина» в межах РЛП «Ялівщина»;

— посилити співпрацю з правоохоронними органами.

Окрема увага була приділена пам’яткам археології, що розташовані в межах парку.

На сьогодні у межах урочища Ялівщина на державному обліку перебуває комплекс археологічних пам’яток, який нараховує 8 об’єктів: городище «Ялівщина», що має статус пам’ятки національного значення, та 7 неукріплених поселень («Ялівщина», «Ялівщина-1», «Ялівщина-2», «Ялівщина-3», «Ялівщина-4», «Олександрівка-1», «Стрижень-1») – пам’яток місцевого значення.

Пам’ятки занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України і перебувають під охороною держави; дані про них розміщені на сайті Міністерства культури України, на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, їх можна знайти у Вікіпедії.

Також існує перспектива відкриття нових археологічних об’єктів. Саме тому фахівці пропонують навколо відомих пам’яток на території Ялівщини та прилеглого до нього русла р. Стрижень визначити зону охорони археологічного культурного шару як комплексну охоронну зону пам’яток археології загальною площею близько 180 га.

Законом України «Про охорону культурної спадщини» передбачено виключне право власності держави на пам’ятки археології та земельні ділянки, на яких вони розташовані, що підтверджено Земельним кодексом України.

Лише статус регіонального ландшафтного парку надасть змогу найоптимальнішого збереження та використання археологічної спадщини Ялівщини.

Окремої уваги заслуговує питання розташування у Ялівщині кладовища з масовим похованням 7500 чернігівців, закатованих у роки Другої світової війни, та меморіалом на їх честь.

Розважальні заклади і котеджна забудова, передбачені містобудівною документацією Чернігівської міської ради по лісопарку Ялівщина у безпосередній близькості до цієї пам’ятки історії, несумісні з місцем скорботи і пам’яттю про загиблих і померлих.

Створення науково-технічної ради забезпечить постійну співпрацю комунального закладу РЛП «Ялівщина», органу управління, місцевої влади, науковців та громадськості, дасть змогу обговорювати та приймати спільні рішення щодо функціонування та здійснення будь-якої діяльності на території парку.

13 березня 2019 року відповідно до протоколу засідання НТР №1 від 12.03.2019 між комунальним закладом «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради та Національним університетом «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка було підписано договір «Про наукове співробітництво та творчу співпрацю Національним університетом «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка та комунальним закладом «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради (наукове кураторство)».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?