Ці книги змушують думати, мріяти про небуденне

27 грудня відбулася презентація книг Володимира Кашки «Час плоду» та Юрія Ананка «Книга радости».

Книги видані коштом обласного бюджету Чернігівської області в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки. Шановними гостями презентації були: М. Ткач – письменник, головний редактор журналу «Літературний Чернігів»; В. Сорокін – начальник відділу співпраці зі ЗМІ Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації; С. Павленко – історик, журналіст, головний редактор журналу «Сіверський літопис»; Г. Арсенич-Баран – письменниця, голова Чернігівської обласної організації НСПУ. В. Кашка та Ю. Ананко – два письменники різного покоління, але їх об'єднує довірлива розмова з читачами про найдорожче: життя, любов, совість, відповідальність, працю, творчість, землю й небо, Бога і вічність. Автори з досить складними долями донесли до нас своє слово, яке змушує думати, співпереживати, відчувати красу, мріяти про світле та небуденне.

Український поет, прозаїк та есеїст Володимир Кашка народився на Прилуччині в родині колгоспника. Навчався в педагогічному училищі, заочно закінчив Московський літературний інститут ім. О. М. Горького, – остаточно поринув у вир літературних захоплень, віддався пошукам власного слова, літературного обличчя. За плечима Володимира Кашки – служба у війську, робота теслярем, кочегаром, учителем, моряком рятувальної служби, журналістом.

Увесь час Володимир Васильович активно писав, вів громадську роботу, хоча тодішній людський і творчий неспокій вважався крамолою, називався українським буржуазним націоналізмом та антирадянщиною. Письменник був занесений у чорні списки, зазнав переслідувань та ізоляції. Книга Володимира Кашки «Час плоду» складається з двох романів: «Картотека пана Альфи», «Казання про ходіння в речі» та добірки есеїв, які є водночас глибоко-філософськими та простими й ліричними.

Брати Капранови – Дмитро та Віталій – говорять: «Прочитана книжка – це чудовий тренажер розуму та емоцій». І це дійсно так! Кожне речення книги Володимира Кашки змушує читача аналізувати, замислюватися над питаннями: хто ми? для чого прийшли на цю Землю? що буде далі?

Олег Павленко розповів про юність Володимира Кашки, про його любов до життя, сподівання на кращі часи в країні, опанування багатьох життєво необхідних професій. Наголосив, що романи письменника нестандартні, вміщають несподівані епізоди життя.

«Книга радости» Юрія Ананка – це книга про радість, адже її довкола так багато! Сам процес писання для автора – свято. А свято – то знову радість. Читаючи книги Ю. Ананка, проймає струм болю та самотності, і заразом світ наповнюється радістю, яку несе в собі ця людина, переживаючи миттєвості в житті інших людей.

Ганна Арсенич-Баран дуже тепло відгукнулася про обох письменників, а творчість Юрія Ананка назвала Божим Благословенням. Вона зазначила, що створений у Бахмачі інтелектуальний осередок у 80-ті роки включав митців, літературна спадщина яких ще до кінця не вивчена та не осмислена.

Михайло Ткач сказав, що талановиті автори сучасні і будуть дуже цікаві читачам.

Ведуча презентації завідуюча відділом документів із гуманітарних наук Валентина Куценко ознайомила присутніх з книжковою виставкою «Мистецтво передачі почуттів: Ю. Ананко та В. Кашка».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?