Цей день в історії УПА — 8 вересня

1943 рік

У засідці на шляху в Олександрійському районі Рівненщини повстанці знищили двох німецьких військових і спалили автомобіль.

1944 рік

У селі Висоцько на Львівщині повстанці знищили шістьох радянських активістів. Одного з них показово повішено в центрі села.

1945 рік

У сутичці з загоном НКВД у селі Задвір’я на Львівщині загинули 5 повстанців.

1946 рік

У селі Унятичі на Дрогобиччині підпільники знищили дільничного МВД.

У лісовому масиві біля села Ратищі на Тернопільщині повстанці зіткнулися з загоном МВД. У перестрілці знищено двох військових. Микола Лукасевич – «Прямий» зазнав важкого поранення і, рятуючись від захоплення, підірвав себе гранатою.

У сутичці з загоном МВД у селі Тернава на Дрогобиччині загинув референт районного проводу ОУН Роман Глухий – «Нечай».

1947 рік

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Яструбичі на Львівщині. Двоє повстанців під час прориву знищили військового, однак один із них загинув.

У селі Увин на Львівщині повстанці знищили військового МВД і поранили начальника районної міліції. У перестрілці один повстанець загинув.

1948 рік

У селі Семигинів на Дрогобиччині підпільники поранили дільничного МВД.

1949 рік

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Рудавка, Страшевичі, Чижки і Ямельниця на Дрогобиччині загинули четверо повстанців, у тому числі зв’язковий над районного проводу ОУН «Чорний».

1950 рік

Колишній воїн сотні «Галайда» УПА-Захід Андрій Громада – «Ванька» загинув у сутичці з оперрупою МВД у селі Волсвин на Львівщині

 

СЕРГІЙ ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?