«Пенсійні нововведення можуть спричинити бунт», — політик

Валерій Дубіль
Валерій Дубіль

Як відомо, 238 нардепів підтримали урядовий законопроект № 2212 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». Проти» — 27. Утрималось – 10. Не голосувало — 49. У повному складі не голосувала за цей законопроект фракція «ВО «Батьківщина» та депутати від політичної партії «Опозиційний блок».

Подію коментує голова Чернігівської обласної парторганізації ВО «Батьківщина», народний депутат двох попередніх скликань Валерій Дубіль.

− Такі нововведення можуть спричинити у суспільстві соціальний бунт, адже економія торкнеться  тисяч вчителів, медиків.  Що стосується жінок, які працюють на шкідливих підприємствах, то це взагалі тотальна несправедливість. Це не ті категорії людей, на яких треба економити. Вчитель чи медик після виходу на пенсію працює не тому, щоб  збагатити себе, а тому, щоби вижити. Скорочувати фінансування потрібно там, де заробляють багато, через обкладення податками суб’єктів господарської діяльності, котрі заробляють мільйони.

Що стосується принципу нарахування пенсій «спецпенсіонерам», то ці зміни цілком слушні, адже це дасть можливість омолодити державний апарат, відтак оптимізувати його діяльність. На сьогодні прокурори, судді, нардепи і решта чиновників отримують спеціальні пенсії, які в рази перевищують заробітну плату держслужбовця. А за нинішніх умов, погодьтеся, це є соціально несправедливим. Відтепер вони матимуть вибір: або ти спецпенсіонер і отримуєш пенсію, або ти продовжуєш працювати  і отримуєш зарплатню.

З 1 квітня 2015 року передбачається поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок, а також підвищення на 5 років страхового, а по окремих професіях та спеціального стажу для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих і особливо шкідливих умовах праці і на пенсію за вислугу років. Крім того нарахування спеціальних пенсій для українців буде автоматично скасовано з 1 червня. Але до цього часу Уряд дав зобов’язання підготувати окремий закон по спеціальних пенсіях.

Крім того, до 1 січня 2016 року пенсії працюючим пенсіонерам будуть виплачувати у розмірі 85 відсотків, але не менше 1423,50 грн. Тобто, якщо пенсія вчителя становить більше 1423,5 гривні, то її відповідно  буде зменшено на 15%.

3,9 млрд. гривень, які хоче зекономити Уряд на пенсіонерах, в масштабах країни незначні. Однак, постраждає від цих ініціатив доволі значна частина суспільства.

Сергій ВІТЕР

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?