«На крилах натхнення». Виставка робіт з монохромних візерунків у Ніжині

Так називається художня виставка вишитих робіт Ірини Володимирівни Гузь, вчителя трудового навчання ЗОШ №6, та її учнів. До огляду представлені вишиті картини, закладки для книжок. Є тут і роботи Насті Гузь, дочки майстрині. Вишиті картини нагадують олівцеві начерки, наскільки красиві і лаконічні вироби, виконані в техниці монохром контурною вишивкою.

Контурна вишивка є ідеальним варіантом для початківців. Вона не забирає багато часу або витратного матеріалу. Адже прості візерунки виконуються ниткою одного відтінку. Колись монохромні візерунки, вишиті чорним по білому, вважалися самими модними. Вишивка цього типу створюється прямими стібками, які прокладаються по канві чіткими рядками. ГухьНитки бажано вибрати найвищої якості, щоб не линяли. Канву-тканину для вишивання- помічають нитками, бо олівець часто залишає мітки і після прання. Для ніжного візерунка не беруть грубу основу. Тканина повинна вигідно підкреслювати красу малюнка. Кілька картин в одному стилі виглядають чудово, як на цій виставці серія «Жіноча ніжність». Панянки в капелюшках окреслені суцільними тонкими лініями. Це створює ефект легкості й грації. Незавершеність-головна особливість контурних картин. Вона робить виріб багатоликим і загадковим. Родзинкою вишитих картин є єдина яскрава деталь: метелик на капелюшку, або келих у руці, парасолька. Вишиті в контурній техниці люди добре виглядають тільки у вільному просторі. Чорно-біла гама не стомлює очі і не дратує кольорами.

Гузь Ірина Ніжин 1(12)Якщо після знайомства з виставкою «На крилах натхнення» ви загорілися ідеєю зробити картину, то зверніться до Інтернету. Там можна завантажити безкоштовні схеми вишивки хрестиком. Вони досить зрозумілі. Так що навіть для вишивальниць з невеликим досвідом відтворити їх не складе труднощів. А ще потрібні п’яльця, нитки муліне, біла канва. Тканина має добре помітну основу. Тому нитки не будуть плутатися, а малюнок не спотвориться. Вишиті хрестиком картини завжди привертають увагу. Ця техніка дозволяє створювати різні сюжети. Від вас залежить власна посидючість і акуратність. Новачкам радимо не «створювати шедеври». Почніть з простих контурів.

Гузь Ірина Ніжин (6)Якщо уважно придивитися до вишитих картин Ірини Гузь, то можна помітити присутність двох-трьох відтінків основного кольору. Це вже більше, ніж монохромність/»моно» означає «один»/. Майстриня намагається надати роботам довершеність. Особливу категорію становлять закладки для книжок, зроблені з любов’ю до класиків. Тут є Т. Шевченко, О. Блок, А. Ахматова, О. Пушкін та М. Гоголь з вишитими мудрими думками. Не забуте й рідне місто, українська символіка. Сама Ірина вишила вірш до Міжнародного жіночого дня «Стопроцентная женщина». Ніжинська центральна міська бібліотека знає її як майстра декоративно-прикладного мистецтва. У минулому році Ірина Володимирівна Гузь ознайомила користувачів абонементу з в’язаними іграшками та ляльками-мотанками. Всьому, що вміє сама, вона навчає і учнів Ніжинської ЗОШ №6.

Наталія Старінко, бібліотекар Ніжинської ЦБС

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?