150 років тому вперше публічно виконали Український Гімн!

ГімнВ Українському інституті національної пам’яті розповіли, що в цими днями виповнюється два ювілеї: 4 березня — 200 років з дня народження автора мелодії українського національного і Державного Гімну «Ще не вмерла Україна» Михайла Вербицького, а 10 березня – 150 років з часу першого публічного виконання гімну у місті Перемишлі (нині знаходиться на території Польщі).

“Державними символами України є Державні Прапор, Герб і Гімн. Проте, якщо День Державного Прапора наша країна відзначає, то Дня Державного Гімну немає. Встановлення такого свята сприятиме вихованню поваги до державних символів”, — вважає Сергій Громенко, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

“Пісня “Ще не вмерла Україна” за півтора століття стала символом боротьби за незалежність України і національним гімном. Під час Революції Гідності і зараз, коли нові герої воюють за територіальну цілісність нашої країни, Гімн має особливе значення для всіх громадян, є тою духовною ланкою, що єднає їх із попередніми поколіннями борців за свободу”, — наголосив Голова УІНП Володимир В’ятрович.

Автори ідеї започаткування нового свята вважають, що вона буде схвально сприйнята українським суспільством. Як відомо саме 6 березня 2003 року Верховна Рада ухвалила Закон “Про Державний Гімн України”. День Державного Прапора відзначається 23 серпня.

Таким чином, якщо День Державного Прапора наша країна відзначає, то День Державного Гімну ще слід запровадити. І як важає Український інститут національної пам’яті, цей день повинен бути 6 березня.

Нагадаємо, Український інститут національної пам'яті — центральний орган виконавчої влади, який на урядовому рівні відповідає за відновлення історичної пам'яті та подолання наслідків тоталітарного минулого в суспільстві.

Сергій БУТКО, Український інститут національної пам‘яті, м.Чернігів

Публікація на тему тут: https://www.sknews.net/himn-ukrajiny-zazvuchyt-po-osoblyvomu-u-chernihovi/

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?