4,5 млн гривень — для міської бібліотеки Чернігова?

Видання «Українська правда — життя» розповіло про відновлення та реставрацію Чернігівської центральної бібліотеки імені М. М. Коцюбинського, яка зазнала руйнувань під час атаки російських окупаційних військ у березні цього року. З цією публікацією можна ознайомитися за посиланням: «Історія з географією і бібліотеками». А тут ми надаємо коментар стосовно змісту викладеного у цій статті журналіста з Чернігова, редактора газети «Світ-інфо» Петра Антоненка.

Перше, що здивувало, – така авторитетна газета наплутала з ілюстрацією, дала фото не бібліотеки ім. Коцюбинського, а бібліотеки ім. Короленка. Ось воно, перше заставне фото. Друге фото – одна з картин руйнації дійсно в міській бібліотеці. Додам, для ілюстрування, і третє фото – розбомблена обласна бібліотека для юнацтва.
Як могла газета допустити такий очевидний «прокол»?
Але буває. Натомість виникають інші запитання, і вони вже до обласної і міської влади.
Частина руйнації Чернігівської міської бібліотеки. ім. М.Коцюбинського
Міська бібліотека для юнацтва
Перше: звідки в замітці взялася така сума для відновлення міської бібліотеки– 4,5 мільйона гривень? Роботи дійсно тут немало. але чи не завищена ця сума?
Друге: чи дійсно Міністерство так уже взялося за фінансування цих робіт? Держава, звичайно, виділяє значні кошти постраждалим регіонам, ось і на нашу область вже виділено майже пів мільярда гривень, будуть і ще кошти. Але яку долю фінансування виділить місто, при всіх його невідкладних потребах? Все ж, ідеться про відновлення міського комунального закладу?
Чи буде також якесь фінансування від закордонних спонсорів? Скажімо, від тої ж Франції, повноважна делегація якої недавно була в Чернігові і з якою місто уклало угоду про партнерство. Цілком можливо, що Франція, одна з провідних держав у світовій культурі, захоче допомогти не «загалом» місту, а саме сфері культури.
Днями з візитом в Україні був президент Німеччини Штайнмайєр. Побував і на Чернігівщині. А наш президент Зеленський попросив гостя допомогти саме Чернігівщині. Можливо, допоможуть і ще деякі країни. Так, в інтернеті ще влітку була інформація, що готові допомогти нашим закладам культури Польща і Литва. То ж чи очікується таке цільове фінансування саме на культуру від зарубіжних спонсорів?
До речі. щодо потреби у коштах. Чи зроблено за ці півроку міською владою належний аналіз руйнування міської бібліотеки, відтак фінансових потреб на її відновлення? Те ж саме стосується і двох згаданих поруйнованих обласних бібліотек, але то вже власність і компетенція обласної влади. Ми зараз говоримо про місто.
Звичайно, навіть на рівні експертиз, проєктів, тобто ще до самих робіт (хоч можна вважати це і початком робіт), наші відповідні служби звикли дерти добрі гроші із замовників за ці послуги. Але все ж, чи зроблено такий аналіз, а не просто – там треба підштукатурити, тут вставити вікно. Знову запитання до міської ради.
Що маємо зараз, на порозі зими?
Дві найбільш нагальні проблеми: відновити опалення і вставити вікна, великі, не дешеві. Власне, спершу вікна, бо як вмикати опалення у великій будівлі, де замість вікон – натягнута плівка. Минув вересень. минув жовтень. Що далі? Бібліотеці реально «світить» зимівля без опалення. Зайве й говорити, як тут буде працівникам і відвідувачам. Але така зимівля «добиватиме» книги, а фонд і так пошкоджений вибухом. Адже півроку замерзання книг, потім півроку відтавання в теплу пору – це біда для книг, це вогкість, грибок і псування друкованих видань.
Запитання, запитання… Що скаже міська рада? Чи нема чого?
Петро Антоненко, м.Чернігів
На першому фото: Чернігівська обласна бібліотека ім. Короленка

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?