Знищили диких свиней — черга за вовками?

На Чернігівщині можуть розпочати справжнісіньку бійню диких мешканців лісу! Цього якнайшвидше прагнуть мисливці (чешуться руки погосподарювати зі зброєю у заповідниках) та деякі посадові особи! Для цього знайшли привід!

Як відомо, 5 січня 2018 р. вовчиця покусала кількох людей у селі Розльоти Коропського району, що адміністративно належить до Мезинського національного парку, який розташований на Чернігівщині. 

Як повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області, вовчицю, собак і кота, що мали контакт з лісовим звіром, знищено. Всі постраждалі отримують кваліфіковану допомогу лікарів, проводиться дезінфекція місць контакту вовчиці з навколишнім середовищем. Вже здійснюються щеплення собак та котів в господарствах населеного пункту. З трупа вовчиці було відібрано матеріал  та направлено на дослідження до Чернігівської регіональної державної ветеринарної лабораторії Держпродспоживслужби.

Ситуація перебуває на контролі в Головному управлінні  Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Але дивує інше. Деякі інформаційні ресурси одразу повідомили, що людей покусали скажені вовки. Можна зрозуміти медійників, що в погоні за сенсаційним матеріалом, можна написати що завгодно. Але потрібно не забувати не тільки про відповідальність мас-медіа перед читачем-слухачем-глядачем, а й про наслідки, які можуть виникнути.

В одному з популярних Інтернет-ресурсів області у назві та на початку тексту ствердно зазначається, що саме скажені тварини покусали людей, хоча наприкінці вони пишуть, що ще невідомо — скажені вовки були чи ні, бо взяті тканини — на дослідженні. І взагалі, інформація подається так, ніби вже потрібно знищувати усіх вовків на Чернігівщині, навіть в заповідниках! «Тому якщо цього разу сказ підтвердиться лабораторними дослідженнями, то депопуляція хижаків буде проведена незалежно від того, Національний це парк чи ні. Адже життя людей важливіше», — заявила заступник голови Чернігівської ОДА Юлія Свириденко. 

Подібні інформаційні матеріали вже спричинили колосальну шкоду природі. Не так давно в одному селі, яке знаходиться поблизу лісу, виявили сказ у свиней, що знаходилися в господарствах мешканців населеного пункту. Зачіпка знайшлась — нібито все сталося через захворювання на сказ диких свиней. Це стало приводом для усіх мисливців та єгерів майже повністю знищити, у тому числі і в Коропському районі, цих тварин. Збереглися лише ті, хто вчасно втік у Росію — там так бездумно не знищують корінних мешканців лісу. А у нас диких свиней, наприклад, вже не побачиш у лісах, і місцеві жителі кажуть, що це тільки через масовий їх відстріл-знищення.

Навіть, якщо результати підтвердять, що вовчиця захворіла на сказ, це не дає привід посадовим особам оголошувати війну диким тваринам та й ще в заповідниках! Хто ви такі, що берете на себе відповідальність приймати такі рішення? Адже ж відомо, що мисливцям тільки дай дозвіл, то під приводом перестріляють усіх мешканців лісу — і качок, якщо не взимку, і зайців, і зимових птахів, косуль тощо. Це вже доведено!

Не треба не зважати і на той факт, що нині полювачі за трофеєм — це не ті мисливці з двостволкою, які були раніше, а в багатьох з них — надсучасна напівавтоматична зброя, яка здатна робити усілякі «дива» під час полювання.

Щодо сказу, то дійсно — додаткові заходи повинні вживатися, аби небезпечна хвороба не розповсюджувалася, але масове вбивство невинних тварин, до якого інформативно вже готують громадськість, в жодному разі не повинно відбутися!

Сергій Вітер, оглядач

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?