Як розшукати боржника?

ГУЮЯкщо боржник намагається уникнути відповідальності, то чи можна його оголосити в розшук?  Про це та про інші нюанси, пов‘язані з цим питанням, «Суспільному кореспонденту» розповіла Юлія Черноус − головний спеціаліст відділу організації та контролю за виконанням рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Чернігівській області.

Порядок розшуку боржника або його майна у виконавчому провадженні визначений статтею 40 Закону України »Про виконавче провадження».

У разі відсутності відомостей про місце проживання, перебування чи місцезнаходження боржника — фізичної особи, а також дитини за виконавчими документами про відібрання дитини, державний виконавець звертається до суду з поданням про винесення ухвали про розшук боржника або дитини. У разі необхідності розшуку транспортного засобу боржника державний виконавець виносить постанову про такий розшук, яка є обов’язковою для виконання органами внутрішніх справ.

Розшук оголошується відповідно за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (знаходження) боржника чи місцем знаходження його майна, або за місцем проживання (знаходження) стягувача. Розшук громадянина-боржника, дитини та розшук транспортних засобів боржника здійснюють органи внутрішніх справ, а розшук боржника — юридичної особи, а також іншого майна боржника здійснює державна виконавча служба.

Державний виконавець звертається з поданням до суду про оголошення розшуку боржника або дитини.

Розшук за поданням державного виконавця оголошується судом за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (перебування) боржника чи місцезнаходженням його майна, або за місцем проживання (знаходження) стягувача.

Витрати органів внутрішніх справ, пов’язані з розшуком громадянина-боржника, дитини або транспортних засобів боржника, стягуються з боржника за ухвалою суду. Витрати, пов’язані з розшуком боржника — юридичної особи або іншого майна боржника, стягуються з боржника за постановою державного виконавця, яка затверджується начальником відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований.

Незвернення державного виконавця до суду у випадках, передбачених частиною першою статті 40 Закону України «Про виконавче провадження», а також постанова державного виконавця про відмову у розшуку майна боржника та постанова про стягнення витрат, пов’язаних з розшуком, можуть бути оскаржені до відповідного суду у 10-денний строк.

Юлія Черноус, м.Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?