Вибух протитанкової гранати у школі

ВибухДо чергової частини ОВС надійшло повідомлення про вибух у школі. На місце події виїхали слідчо-оперативні групи Ріпкинського РВ та  УМВС на чолі з керівником, рятувальники, медики.

Координував роботу міліції очільник УМВС України в Чернігівській області підполковник міліції Вадим Філашкін. До оперативного штабу з ліквідації наслідків вибуху увійшли керівники УДСНС, СБУ, на місці трагедії також був присутній в.о. голови Чернігівської ОДА Сергій Журман.

Оперативники з’ясували, що до Ріпкинської загальноосвітньої школи  № 2 місцевий житель приніс експонати для майбутнього музею, серед яких була і реактивна протитанкова граната РПГ-18. Волонтер привіз купу мілітаристичного мотлоху з Пісок Донецької області, куди їздив передавати харчі і спорядження для українських воїнів.

Коли ж шкільний завгосп у присутності секретаря і двох вчителів почав розглядати тубус, гранатомет вистрелив, оскільки був заряджений і знаходився у бойовому положенні.

В результаті вибуху реактивної протитанкової гранати троє жінок дістали поранення, одна з них через декілька годин померла в лікарні. Чоловік відбувся контузією.

Вибух (1)Зі слів волонтера, ще одну таку реактивну протитанкову гранату він передав Ріпкинській гімназії... Вилучений в кабінеті педагога-організатора РПГ-18 вибухотехніки вивезли в безпечне місце і підірвали.

Третій гранатомет опинився в якості сувеніра в квартирі чернігівської журналістки, яка теж їздила з волонтерами до військових у Піски. Для гарантування безпеки громадян перед проведенням операції міліціонери очепили будинок і евакуювали його мешканців, відвівши їх на безпечну відстань. Вибухотехніки НДЕКЦ при УМВС в області обережно, з дотриманням усіх заходів безпеки винесли небезпечний «сувенір» з квартири журналістки та помістили в «вибухозахисний контейнер» та надійно закріпили.

Наразі інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) — караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Чоловіку, який приніс в школи небезпечні «експонати», згідно зі статтею 208 Кримінального процесуального кодексу України обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

Нині правоохоронці ретельно перевіряють усі навчальні заклади області на предмет виявлення аналогічних «сувенірів», привезених волонтерами із зони АТО.

Сергій БРИЛЬ

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?