Ветеранам АТО гуртом легше вирішувати проблеми, насамперед соціальні

В Івано-Франківську знають, як наблизити новосілля учасників АТО

Торік кілька громадських організацій атовців Івано-Франківська об’єдналися у «Міську Асоціацію учасників АТО». Ветерани вважають, що гуртом легше вирішувати проблеми, насамперед соціальні.

— На Івано-Франківщині нині налічується близько 6500 учасників АТО. Першим питанням порядку денного нашої ветеранської організації, звичайно, стала проблема забезпечення житлом, адже багато які з наших бійців не мають власного даху над головою, а проблема безквартир’я в регіоні вирішується дуже повільно, — розповів ветеран АТО Роман Парцей, який нещодавно завітав до редакції «Народної армії». Свого часу він добровольцем пішов на війну, служив у батальйоні територіальної оборони, а потім у 128-й бригаді. Після демобілізації став одним із членів правління ветеранської організації у Івано-Франківську. Тож він добре знає проблеми, з якими стикаються нині ветерани АТО його регіону.

— Інваліди першої та другої груп, а також родини загиблих отримують квартири першочергово за рахунок державних програм та місцевих бюджетів. Тому ми взяли під свою опіку інвалідів війни третьої групи, багатодітних, малозабезпечених, а також «афганців» і військових, які нині воюють у районі АТО. Влітку минулого року ми вирішили започаткувати власний соціальний проект під назвою «Житло воїнам АТО», — додає ветеран.

На квартирній черзі Асоціації ветеранів в Івано-Франківську нині близько 370 учасників АТО. Ветеранам асоціації міська влада виділила ділянку під забудову. Вони влаштували конкурс для забудовників. У підсумку домовились, що впродовж двох років кожен з ветеранів має отримати в новобудові квартиру.

— Першим кроком до розв’язання житлової проблеми було укладання з міською владою меморандуму про виконання соціальних зобов’язань перед ветеранами АТО. Нам надали п’ять земельних ділянок у місті, а забудовникам на цих ділянках запропонували звести багатоповерхівки, — розповідає Роман Парцей. — При виборі інвестора зважали на їхні умови — кількість квартир та терміни здачі, зокрема й на можливість отримання квартир в уже готових будинках. Нам вдалося укласти договори так, що ще до початку забудови на цих землях, забудовник виділив декілька квартир в інших місцях. Тож двадцять наших ветеранів незабаром відсвяткують новосілля. Цього року за нашим планом ще 120 сімей учасників АТО стануть новоселами.

Програму розбили на три етапи. Перший — забудова ділянки на вулиці Стуса в Івано-Франківську. Наступні два етапи програми — у фазі перемовин із забудовниками та міською владою.

Нещодавно ордери на три двокімнатні та одну однокімнатну квартиру вручили бійцям АТО, які, на думку їхніх побратимів, найбільше цього потребували. Загалом до відбору кандидатів на першочергове отримання житла в асоціації ставляться прискіпливо. Організували навіть власну службу безпеки, яка перевіряє інформацію щодо потреб сімей ветеранів, а також тривалості перебування в АТО.

Одним із перших, кому об’єднання допомогло вирішити проблему з житлом, став десантник — захисник ДАПу. За словами Романа Парцея, хлопець був змушений ночувати в гаражі, адже на чотирьох членів у його родини було лише 12 квадратних метрів. Минулого року він став одним із чотирьох щасливчиків, які в’їхали до однокімнатних квартир.

— Я жив у старому аварійному будинку з дружиною і дочкою. Тому отриманню нової квартири дуже радів, — розповів ще один новосел — також «кіборг» Ігор Склеповий.

А далі більше. Нещодавно ветерани Івано-Франківська презентували нову ідею вирішення проблеми безквартир’я — створення житлово-будівельного кооперативу «Соціум», в якому сотні бійців братимуть безпосередню участь у будівництві власного житла. На їхню думку, це стане проривом у вирішенні житлового питання ветеранів.

— Ми готові самостійно реалізувати такий проект. Не хочеться постійно когось просити про допомогу, тому прагнемо втілювати щось нове, інноваційне в нашому житті, без довгоочікуваної допомоги влади, — розповів голова Асоціації ветеранів Василь Андріїв. — Перший будинок на 340 квартир за цим проектом буде зведений у районі вулиць Хіміків — Целевича. Певну частину квартир у будинку безкоштовно отримають учасники АТО, які найбільше цього потребують. Решта квартир будуть продані за пільговою ціною учасникам АТО та за ринковою — цивільним, щоб компенсувати витрати на будівництво.

Техніку для ведення будівництва атовці братимуть в оренду, а працюватимуть на будівництві самі. За словами Андріїва, взяти участь у проекті вже погодилися понад півтисячі ветеранів.

Як повідомив голова асоціації, новий проект матиме три складові.

Перша — програма 2016 року «Житло воїнам АТО» щодо безкоштовного забезпечення квартирами інвалідів АТО, багатодітних та малозабезпечених сімей ветеранів згідно з чергою асоціації.

Друга — можливість придбання пільгового житла учасниками АТО. Для них однокімнатна та двокімнатна квартири будуть коштувати в рази дешевше ринкової ціни.

— Окрім того, сума оплати за квартиру буде розбита на частини протягом етапу будівництва на 1,5–2 роки. Таким чином ті, хто через низьку зарплату, фінансову скруту не міг придбати власне житло, отримає таку можливість завдяки нашому проекту, — зазначив Василь Андріїв. — Придбати житло за пільговою ціною зможуть виключно учасники АТО, які дійсно потребують його.

Третя складова проекту — психологічна та фізична адаптація ветеранів АТО в мирному житті.

— Ми дуже добре розуміємо важливість цього питання. Тому вирішили самостійно створити міні-реабілітаційні центри для атовців в нашому житлово-будівельному кооперативі «Соціум». Тут працюватимуть волонтери, які вже понад два роки займаються реабілітацією учасників АТО. У цих центрах ветерани зможуть пройти відновні процедури, розслаблюючі та лікувальні масажі, тілесно орієнтовану арт-терапію, різноманітні прогрівання, — говорить голова асоціації.

Ветерани АТО міського об’єднання Івано-Франківська дбають і про побратимів на передовій.

— Нещодавно були на шахті «Бутовка», возили генератори, амуніцію, дошки, бензопили, словом, все, що потрібно. До того ж допомагаємо ремонтувати машини. Нещодавно силами нашої ветеранської організації полагодили «КАМАЗ» та два «Урали», — додає наостанок Роман Парцей.

Тетяна МОРОЗ, «Народна армія»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?