В Україні на водойми запустили першого рибного патруля

Риба й - копия15 грудня у Києві стартував набір до рибного патруля,  на воду ж нові патрульні вийдуть вже у березні.

Про це на брифінгу на честь запуску проекту розповів Голова Держрибагентства Ярема Ковалів

Проект на Київщині є пілотним, у 2016 році його досвід застосують по всій території України.  Вже у середині лютого  відповідний конкурс розпочнеться  у Чернігові,  Черкасах, Полтаві, Запоріжжі, Миколаєві, Херсоні, Одесі,  в регіоні Чорного та Азовського  морів.

За словами Яреми Коваліва, наразі Держрибагенство  реалізовує  цілий комплекс  реформ для відродження рибного господарства України, проте  ефективна система контролю  є базисом для них всіх і покликана забезпечити  їх правильну роботу. «Рибний патруль – це  в першу чергу  люди, з високою мотивацією, ті, хто по-справжньому вболіває за галузь і хоче її розвивати, відібрані  на основі відкритого конкурсного відбору,  незаплямовані корупцією».

Ярема Ковалів додав, що робота нового органу буде максимально прозорою і зрозумілою для громадськості. «Все робимо прозоро, навіть  набір до патруля та кадровий конкурс, починаючи з першого дня   транслюється онлайн на каналі агентства в Інтернеті». Він запросив  представників громадськості бути максимально активними, слідкувати за перебігом конкурсу та звертатися до  кадрової комісії,  у разі, якщо вони володіють інформацією про кандидатів,  що несумісна із принципами чесної та прозорої роботи патруля.

Про те, як буде відбуватися   відбір та кадровий конкурс до рибного патруля розказала член кадрової комісії, начальник відділу кадрового забезпечення Мінагро Ірина Гнутова: «15 грудня оголошено конкурс на 63 вакансії інспекторів та 13 вакансій керівників та заступників. Прийом анкет та документів триватиме 30 днів – до   15 січня.  Перелік документів на сайті  Агентства та сайтах працевлаштування. Можна спочатку подати анкету, потім пакет документів». 

Вона додала, що основними вимогами до кандидатів є вища освіта, відсутність судимості, задовільний рівень здоров'я та фізичної підготовки, наявність водійських прав. Досвід роботи та специфічні знання – не є  обов'язковими, адже  на майбутніх патрульних чекає фахове навчання. «Особисті якості, на які ми звертатимемо увагу –  активна позиція та прагнення до змін, стійкість до корупції, стресостійкість, готовність та спроможність швидко навчатися. Для керівників -  досвід керівної роботи та менеджерські навички».  – зауважила Ірина Гнутова.

15 січня розпочнеться відбір, він триватиме  у кілька етапів: аналіз анкет, психологічне тестування, перевірка рівня фізичної підготовки (біг, підтягування та  плавання), медкомісія та співбесіда з конкурсною комісією.  Після цього кандидатів чекає складання письмового іспиту на знання законодавства та специфічні професійні питання.

Риба й

Риба 2

Риба 3

Риба 4Риба 5

Риба 6Заступник Голови Держрибагентства, керівник проекту  «Рибний патруль» Павло Гвозденко  розповів, що  після конкурсу на кандидатів чекає навчання з урахуванням кращого європейського досвіду. Освітня програма включатиме  курси основ рибоохоронної діяльності та вивчення рибогосподарського законодавства та використання зброї. Окрему увагу у навчанні ми приділимо  іхтіології та іхтіопатології — рибні патрульні мають досконало орієнтуватися у видах риб і особливостях їх життєдіяльності.  «Серед іншого, ми залучаємо до підготовки патрульних тих викладачів, що готували патрульну службу поліції.  Вони вчитимуть  наших патрульних володіти зброєю,  плавзасобами та загальному законодавству.  Плануємо  посилати патрульних на стажування за кордон, на тренінги міжнародних експертів.    Зокрема, вже цієї весни  відбудеться тренінг ГКРС, Генеральної комісії з питань рибальства в Середземноморї».

Про активне співробітництво з міжнародними партнерами розповів і Ярема Ковалів. За його словами у рибному патрулі  Держрибагентство  кардинально змінює  принципи та підходи до роботи, орієнтується на кращий європейський досвід. «Активно співпрацюємо з Естонією та Норвегією. Розраховуємо на  обмін досвідом та  технічну допомогу цих країн.  2 тижні тому норвезька делегація була в Україні. Ця країна є одним із світових лідерів у сфері рибного господарства.  Між Держрибагенством України та Директоратом з рибальства королівства Норвегія була налагоджена конструктивна взаємодія. Норвезька сторона погодилася передати Україні свої технічні напрацювання із електронної системи звітності  промрибальства.  Вже минулого тижня технічний співробітник відвідав Норвегію, де вивчав як працює  ця система. Маємо намір запустити її в Україні вже 2016 році».

Павло Гвозденко розповів,  що рибні патрульні матимуть сучасну форму та човни, а  також   прилади нічного бачення та багато  іншої техніки, що активно використовують їх європейські колегами. За його словами, новітні технології  та обладнання  дозволять вибудувати на водоймі якісно нову систему контролю.  Наприклад, в Київській області  рибоохорона сьогодні використовує  катери потужністю переважно у 50 кінських сил, нові матимуть — 150. Вони економніше споживатимуть пальне і в той же час розвиватимуть швидкість до 70 км на годину. Це дозволить набагато якісніше патрулювати акваторію.

Буде в українському рибному патрулі і інновація – безпілотні  літальні апарати або «дрони». «Використання дронів дозволить раціональніше  використовувати технічний та людський ресурс. На Київщині в середньому ширина річки — 2 кілометри, водосховища — 10. За допомогою дрону із радіусом охоплення  в 4 км рибні патрульні зможуть швидко та ефективно відслідковувати  інформацію на водоймі, не витрачаючи час на те, щоб дістатися з одного берега на інший» — зазначив Павло Гвозденко.

Форма українських патрульних також буде пошита за аналогом до норвезького зразка.  Павло Гвозденко повідомив:  «В рамках нашого співробітництва з Норвегією,  вони надали нам   зразок повного комплекту форми   працівника рибоохорони. Прилетіла до нас з Норвегії просто вчора. Вона дуже зручна і  надійна, наші інспектори у червні були на навчанні в Норвегії та мали можливість особисто оцінити її в  якість. Зараз  плануємо передати цю форму українським виробникам, для того щоб за її зразком вони  підготували пропозицію щодо  виготовлення такої форми в Україні».

Питання оплати праці нових працівників Держрибагентство знайшло можливість вирішити за рахунок внутрішніх ресурсів та внутрішньої оптимізації.

Хоча  офіційний конкурс розпочався 15 грудня, бажаючі мали змогу заповнити  попередню анкету онлайн  з 9 грудня.  «Розпочинаючи запуск патруля ми розраховували, що матимемо  5 чоловік на місце – тобто 300 претендентів. Але,  на наш приємний подив, бажаючих долучитися до реформування галузі виявилося набагато більше. Тільки за першу добу ми отримали 359 анкет. За перші 5  днів – 590.  – повідомив Гвозденко. – Правда, не всі кандидати відповідають вимогам – серед бажаючих стати рибними патрульними є  хлопці 2001-го року народження. Але нам дуже приємно, що молоде покоління українців  цікавиться станом наших водойм і хоче змінювати країну».

Оксана МИРОНЬКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?