Цей день в історії УПА — 5 квітня

1944 рік

Загін НКВД атакував табір бригади «Імені Хмельницького» УПА-Північ на Волині. У перестрілці, що зав’язалася, повстанці знищили 6 військових, одного захопили в полон.

Сотні «Галайда», «Тигри» і «Пролом» УПА-Захід атакували опорні пункти Армії Крайової в селах Губенок, Жарники, Лубче, Поледів, Рокітно на Холмщині (Польща). Знищені кілька десятків поляків. Втрати повстанців – 11 загиблих, 15 поранених.

1945 рік

Пошукова група МВД захопила криївку в урочищі Залунга на Станіславщині. Загинув районний референт ОУН Осип Перцович – «Чорний».

В лісі біля села Слав’ятин сотня «Лісовики» УПА-Захід вступила в бій із великими загоном НКВД, що проводив облаву (близько 700 чоловік). Під час прориву знищено 80 військових. Загинули 18 повстанців, 7 зазнали поранень.

На Дрогобиччині підпільники знищили дільничного МВД (село Стриганці) та оперативника МГБ (село Роздол).

Загін повстанців здійснив напад на райцентр Нові Стрілища на Дрогобиччині. Знищені 5 військових МВД, захоплені в полон начальник і два бійці винищувального батальйону, здобуто 4 гвинтівки. Звільнені 5 родин, які очікували на заслання.

1946 рік

Під час сутичок із загонами МВД у селах Дацьки, Петричі, Тишиця та біля села Тадані на Львівщині загинули 8 підпільників.

Надрайонний провідник ОУН Володимир Борічко – «Андрій» і ще троє повстанців загинули в сутичці з опергрупою МВД у селі Модричі на Дрогобиччині.

У селі Охлопів на Волині підпільники знищили секретаря сільради.

1947 рік

У селі Загірці на Тернопільщині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. Знищені начальник батальйону і його заступник, решта бійців роззброєні і розігнані.

У сутичці з опергрупою МВД у райцентрі Борислав на Дрогобиччині загинули районна провідниця жіночої сітки ОУН Ірина Пристанська – «Оксана» і Стефанія Королик – «Люба».

1948 рік

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Липовець на Дрогобиччині. Вчинивши збройний опір, загинули всі шестеро підпільників.

1949 рік

У зіткненні з загоном МВД біля села Монастирець на Дрогобиччині загинули троє повстанців.

Оперативні групи МВД захопили дві криївки на Тернопільщині. У селі Худиківці застрелились останніми патронами двоє підпільників. В бою вони знищили кількох емведистів, через що остатні зарубали господарку хати, де був бункер. У селі Хом’яківка загинули троє повстанців, четвертий зміг прорватися.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?