Протягом дії мораторію на Чернігівщині померли більше 60 тис. землевласників

Протягом дії мораторію на Чернігівщині померли 63,2 тис. власників земельних паїв. Про це свідчать результати дослідження, оприлюдненого програмою «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні».

Як відомо, внаслідок розпаювання земель, що відбулась в Україні протягом 1990х років, близько 7 млн громадян отримали у свою власність земельні паї, але після запровадження мораторію кількість власників невпинно знижується, адже, через дію мораторію, єдиний спосіб змінити власника для землі – це передати її у спадок.

Водночас, далеко не у всіх власників паїв є спадкоємці. Як наслідок, ділянки землевласників, які не мали нащадків, після їхньої смерті залишаються фактично без господаря, самовільно захоплюються сусідами, за «сірими схемами» переходять у користування інших осіб, у кращому випадку – в управління місцевої громади.

Як результат, через дію «тимчасової» заборони на продаж земель с/г призначення, кількість власників землі в Україні продовжує невпинно скорочуватися, а кількість земель, які не мають власника як такого, — зростати.

В цілому, в масштабах всієї країни, за роки дії мораторію померло вже понад 1,4 млн, або 20% всіх землевласників. При цьому, понад 400 тис. паїв в країні не передано у спадщину (через відсутність спадкоємців або труднощі з оформленням). З урахуванням того, що люди ніколи не молодіють, з моменту отримання права власності на земельні паї у 1990х роках пройшло вже понад 20 років, і середній вік пайовиків на сьогодні становить вже 60-70 років, далі кількість власників паїв буде скорочуватись ще швидше. За десять років в Україні може залишитися лише половина нинішніх власників землі.

Таким чином, вимагаючи продовжити мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель, політики не враховують, що тим самим ще більше власників паїв не доживуть до обіцянок політиків надати їм право вільно розпоряджатися.

Віталій Данкевич — доктор економічних наук,

спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?