Нацбанк спростив порядок закриття рахунків для ФОПів

Національний банк України встановив порядок відкриття банками спеціальних рахунків відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства та спростив для фізичних осіб-підприємців порядок закриття банківських поточних рахунків.

Про відкриття рахунків для здійснення процедур банкрутства

Зокрема, на виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства Національний банк встановив порядок:

1) відкриття банками спеціального рахунку для здійснення керуючим санацією процедури санації боржника – юридичної особи;

2) відкриття банками спеціального/окремого рахунку для здійснення арбітражним керуючим процедури реструктуризації боргів та погашення боргів боржника – фізичної особи (фізичної особи-підприємця).

Про операції за рахунками фізичних осіб-підприємців

Відтепер у разі припинення фізичною особою-підприємцем підприємницької діяльності, закрити поточний банківський рахунок стане простіше:

якщо на такому рахунку немає залишку коштів, банки зможуть закрити поточний рахунок без отримання будь-яких документів від клієнта;

у разі наявності на такому рахунку коштів, банкам надано право закрити поточний рахунок, перерахувавши залишок коштів на рахунок цієї особи, відкритий для власних потреб.

Крім того, банки зможуть самостійно посвідчувати довіреність фізичної особи-підприємця, що не потребуватиме використання послуг нотаріуса. Так, уповноваженому працівнику банку надається право посвідчувати довіреність фізичної особи-підприємця та фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, якщо вона складається в банку у присутності власника рахунку та довірених осіб.

Такі новації містить постанова Правління Національного банку України від 27 грудня 2019 року № 162 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів».

Крім того, цим документом Національний банк врегулював низку питань, що стосуються:

визначення вимог до оформлення переліку осіб, які відповідно до законодавства України (установчих документів юридичних осіб-резидентів) мають право розпоряджатися рахунком і підписувати розрахункові документи;

встановлення зобов’язань юридичним особам-нерезидентам та представництвам юридичних осіб-нерезидентів в Україні повідомляти банк про внесення змін до їх реєстраційних документів.

Про операції за вкладними (депозитними) рахунками іноземних представництв

Водночас норми, що визначають перелік операцій за вкладними (депозитними) рахунками іноземних представництв, трансформовані шляхом перенесення до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті.

Зазначені зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 27 грудня 2019 року № 163 «Про внесення змін до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті».

Постанови №162 та №163 набирають чинності з 3 січня 2020 року.

«Українське право»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?