Історик роз`яснив коли вшановувати пам’ять жертв Батуринської трагедії

З 2-го листопада цього року розгублено чи роздратовано (!) журналісти, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості закидали мене чисельними питаннями щодо дати відзначення 310-х роковин Батуринської трагедії.

З цього приводу повідомляю наступне:

1) Коли вшановувати пам’ять жертв Батуринської трагедії 1708 року?

Ця трагічна історична подія відбулася 2 листопада 1708 року за існуючим тоді юліанським календарем. Його часто ще називають «старий календар» або «старий стиль».

Проте, День пам’яті в наш час — 13 листопада за сучасним григоріанським календарем.

До речі, перехід з юліанського на григоріанський календар (його часто називають «новим») у нашій країні був здійснений за рішенням Малої Ради Української Центральної Ради Української Народної Республіки від 25 лютого 1918 року.

Іншими словами, якщо ми хочемо відзначити пам’ять жертв Батуринської трагедії точно у день події, то необхідно перевести дату трагедії за юліанським календарем на дату за григоріанським календарем: з 2 листопада 1708 року на 13 листопада 2018 року.

Також прохання НЕ вказувати і НЕ посилатися на формулювання з додатку «Пам’ятні дати та ювілеї 2018 року», затверджене Постановою Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році» від 8 лютого 2018 року № 2287, де записано: «310 років з дня Батуринської трагедії (02.11.1708)». Його автори абсолютно вірно вказали дату, коли вона відбулася, тобто за юліанським календарем. У документі відсутнє вказування на дату Дня пам’яті. Природно, що його треба відзначати 13 листопада за сучасним григоріанським календарем, що і робилося у минулі роки.

2) Чи правомірно війська тодішнього агресора під командуванням Олександра Меншикова, які безпосередньо відповідальні за Батуринську різанину, називати «московськими військами», може все ж таки правильно буде «російські війська»?

У 1708 році цар Петро Перший очолював державу під назвою «Московське царство». Держава Московське царство існувала з кінця 15 століття. Так, у Соборному Уложенні 1649 року використано назву «Московское государьство».

У 1721 році Петро Перший проголосив себе імператором, а назву держави було змінено на «Всеросійська імперія».

Таким чином, правомірно називати війська тодішнього агресора саме як «московські війська».

Сергій БУТКО,

представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?