Інформація про роботу місцевого самоврядування повинна бути доступною

Суспільство потребує створення доступної та зрозумілої інформації на сайтах органів місцевого самоврядування та КП міста Чернігів.

Як та куди органи місцевого самоврядування та комунальні підприємства Чернігова витрачають кошти платників податків? Де плануються та виконуються роботи, де буде новий фонтан, або де будуть ремонтувати дорогу? Чи можливо це все побачити та зрозуміти пересічному громадянину?

Після формування відкритих електронних реєстрів, знайти цю інформацію стало набагато простіше. Проте людині, що не працює постійно з базами даних та документообігом, важко орієнтуватися у цій інформації. Тому дуже актуальним сьогодні є візуалізація даних, у вигляді інтерактивних карт, інфографіки, систематизованих даних. Гарним прикладом є карта ремонтів від КП “Водоканал” м. Чернігів. Це крок до відкритості та доступності підприємства до громадян, а також надання зрозумілої інформації для кожного.

Центр «Ейдос» розробив,  якраз такий агрегатор, дуже зручний та зрозумілий для використання. Отримавши декілька строк коду і на сайті любого закладу чи ОМС з’являється вкладка з відповідною наглядною інформацією, що спрощує населенню доступ до відкритих даних та робить її зрозумілою. Даний сайт містить декілька модулів, різних за призначенням.

Один з модулів “Карта ремонтів” — інтерактивна карта, як і у КП “Водоканал”, вона відображає заплановані ремонти, але передбачає значно більший об'єм інформації, а саме інформація про заплановані роботи, адресу, розпорядника, підрядника, вартість робіт, терміни виконання робіт, гарантійні строки та інші відкриті дані з сайтів:

  • e-data — єдиний веб портал використання публічних коштів;
  • Prozorro — система публічних закупівель,
  • Opendatabot — сервіс моніторингу реєстраційних даних
  • Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб;
  • Єдиний державний реєстр судових рішень.

Також можливо завантажувати фото до виконання робіт та після, є можливість громадського контролю через кнопку зворотного зв'язку. (На прикладі Ужгороду можливо переглянути карту ремонтів у повному обсязі).

Така карта дуже наглядно та зручно показує громадянам, де та яку роботу проводять органи місцевого самоврядування чи КП та багато інформації відповідно цих робіт. Також карта надає змогу виконувати громадський  контроль під час проведення робіт та у гарантійний термін, відповідно це допоможе замовнику, будь то міська рада чи комунальне підприємство.

Розуміючи актуальність даного питання депутат Чернігівської міської ради Тимошенко Олександра, звернувся до міської ради Депутатським запитом (запит підтримано на сесії іншими депутатами ради) з питанням зробити на сайті міста інтерактивну карту робіт, які виконує Чернігівська міська рада.

Програмне забезпечення надається безкоштовно, а наповнення інформацією займає небагато часу, бо більшість з неї готується та висвітлюється у вигляді титульних списків згідно 835 постанови Кабінету Міністрів.

Деснянська районна рада запустила на своєму сайті модуль «Бюджет на карті», це шаг відкритості до громадян. Інформація на даний час наповнюється на сайті. «Зараз відображений невеликий обсяг робіт, в рамках повноважень Деснянської ради та в межах коштів, який надається міською радою» — прокоментував голова Деснянської у м. Чернігові районної ради Грецький Володимир Миколайович, під час підписання меморандуму про співпрацю з Центром «Ейдос», щодо впровадження найкращих світових практик та візуалізації з метою підвищення прозорості та підзвітності використання публічних коштів.

Сподіваємось, що міська рада також піде цим шляхом та надасть можливість громадянам бачити їх роботу.

Модуль “Портал публічних коштів” у зручному вигляді, з ресурсу e-data, відображає всі кошти установ, які були перераховані через казначейство. Даний модуль впроваджено на сайті Чернігівській обласний педагогічний ліцей, Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г,Шевченко, Чернігівський обласний кардіологічний диспансер, Чернігівська центральна районна лікарня та Деснянська районна у місті Чернігові рада.  Це дозволяє всім бажаючим знайти інформацію про кошти закладу швидше та побачити які послуги, товари, роботи й кому оплачують.

Але далеко не всі заклади міста, яким пропонувалася можливість відкрито показати публічні кошти на своєму сайті погодились розмістити зручну та зрозумілу інформацію. Чому? Питання до них залишається відкритим.

Модуль “Комунальні підприємства” надає можливість наглядно побачити фінансові показники комунальних підприємств за декілька років. Фінансові звіти (ф1 и ф2) з великими об’ємами даних дуже зрозуміло виглядають на графіках, бачимо де іде зростання, а де занепад. Можливо порівняти показники декількох підприємств.

Розміщення таких наглядних звітів на сайті КП чи на сайті міської ради, в розділах відповідних комунальних підприємств, одразу покаже як керівникам КП, ОМС так і громадянам стан підприємств.

Як бачимо, візуалізація складних процесів робить дуже простим та зрозумілим все що відбувається у нашому місті. Впровадження даних модулів дуже актуально саме зараз. Сподіваємось, що вже цього року, ми  побачимо ці модулі на усіх сайтах місцевого самоврядування та комунальних підприємств міста.

ГО «Центр політичних студій та аналітики»

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) — найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA). 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?