Екзотичну вишню висадили у парку Ялівщина

Десяток саджанців дивовижно гарного, духмяного і рідкісного дерева – вишні антипки – висадили з чернігівкою пані Ніною у Ялівщині наприкінці минулого тижня.

Пані Ніна – небайдужа до природи і краси чернігівка – назбирала плодів вишні антипки, що росте на Валу в Чернігові, і виплекала пагінці на своїй дачній ділянці.

Вона вважає, що такі гарні та довговічні дерева будуть дуже доречними на території регіонального ландшафтного парку Ялівщина: вони радуватимуть відвідувачів зеленої зони і спонукатимуть людей цінувати природну красу.

Окрім саджанців вишні антипки пані Ніна подарувала Ялівщині й саджанці клена та кущових квітучих рослин.

Вишня антипка на Валу – дерево рідкісне і найстаріший в Україні екземпляр. Йому понад 100 років.

Плоди вишні дрібні, округлої форми, спочатку вони жовті, потім червоніють, а дозрілі – чорні. Їх переробляють для отримання запашної води, яку використовують у парфумерії та харчових барвників. Кісточки плодів вишні антипки містять амігдалин, який застосовується при виробництві мигдалевого мила. У їжу вживаються лише плоди окремих сортів дерева.

Антипка – теплолюбна рослина, вона поширена в дикому стані серед чагарників у передгір’ях Криму та в південно-західних районах України. Але північний клімат не став на заваді чернігівським вишням. У місті досі росло близько двох десятків антипок – на Валу, на Болдиній горі, навпроти Мегацентру.

Тепер і Ялівщина увійшла до переліку місць, де оселилися ці екзоти. Нехай шириться нашим містом краса.

Володимир Свердлов, директор комунального закладу РЛП «Ялівщина»

На першому фото: вишня антипка розцвіла на Чернігівському Валу

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?