Чернігівська міська бібліотека отримала нові цікаві книжки

Книжкові новинки. З надією та світлом!

Чернігівська центральна міська бібліотека ім. Михайла Коцюбинського отримала нові цікаві книжки для широкого загалу читачів.

Передусім хочу звернути вашу увагу на непересічну книгу Лариси Григор’євої «Святослав Хрикін – безкорисливе служіння поезії і поетам». Тут вміщено прекрасні вірші незабутнього Святослава Євдокимовича та проникливі спогади про нього. Немало цінного – про донедавна призабутого талановитого поета Ігоря Юркова, творчість якого досліджував Святослав Хрикін; фактично саме він і відкрив світові унікального Поета, якого сьогодні вже ввели в канон світової літератури.

«З автором цієї книжки ми знайомі вже майже півстоліття, – відзначав у своїх теплих спогадах про Святослава Євдокимовича поет Станіслав Реп’ях. – Вдивляюсь у далеч минулих літ і бачу худорлявого, трохи сором’язливого, ще безвусого юнака, з засмаглим обличчям, густими темно-русими кучерями. І ніби чую його голос… Пам’ятаю, яке глибоке враження справили на всіх його вірші з циклу «Жертвенный камень»… Київські письменники-земляки – Володимир Дрозд, Євген Гуцало, Борислав Степанюк та Олексій Довгий – одностайно відзначили філософську глибину віршів Святослава Хрикіна».

Книга містить немало світлин – кольорових та чорно-білих, які укладено з любов’ю, від душі. Безперечно, такі збірки дуже потрібні людям, особливо зараз, коли на сході України триває війна і гинуть наші бійці та мирні жителі. Вірші гоголівського лауреата Святослава Хрикіна сповнені надії, мудрості та душевного благородства. Видавець збірки – чернігівець Валерій Лозовий.

Справила на мене враження й нова книжка оповідань, новел і афоризмів Валентини Михайленко «Силуети». І хай тут немає якихось карколомних сюжетів, але авторка так гарно, проникливо пише про звичайних людей з їхніми повсякденними турботами, радощами й печалями! Коли поринаєш у світ її героїв, не полишає відчуття, що то – оповідь про тебе… Письменниця запрошує нас до людської душі, – відчиняє дверцята туди, куди ми іноді боїмося самі зазирнути, де вирують неймовірні почуття й пристрасті! Книга вийшла у чернігівському видавництві «Десна-Поліграф».

Привернула мою увагу також збірка віршів та оповідань «Блукаюча рампа душі» Ольги Батьковської. Збірку надруковано в Бахмачі. «Поезія – це доля, – переконана авторка. – Щоб бути поетом, треба мати долю поета, поважати цю долю, вперто йти її шляхами, якими б вони не були. Я думаю віршами… Тому в передмові до читача важкувато звертатися прозою. Оте сяйво поезії захопило, поглинуло, освітило… Відриваю мить від плетениці часу, перетворюю в світло… Маю дарувати це людям. Маю говорити про те, що мушу і хочу сказати. Поезія, якщо вона – справжня, здатна змінювати людей, робити їх кращими, чутливими до краси, навчити насолоджуватися життям». Добре сказано!

Підготувала Світлана БРАГІНЕЦЬ,

зав. відділом чернігівської бібліотеки ім. М. Коцюбинського

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?