Звіт мера як привід Атрошенку попрацювати над «помилками» в 2017-му 

Владислав Атрошенко оприлюднив звіт за рік своєї роботи на посаді міського голови Чернігова.  Проте є кілька моментів, про які Атрошенко у ньому не сказав. Цей матеріал про «деталі» річного звіту того, хто йшов повертати Чернігову амбіції. 

Про відкриту прозорість

Міський голова наголошує на відкритості міської ради і вказує це як один з його успіхів. Сподіваємось, що дана тенденція відкритості ради буде продовжена і мер не повертатиметься до своїх ідей щодо запровадження пропускного режиму в сесійний зал, про які він періодично попереджує.

За успіх влади ставляться відкриті та конкурентні процедури закупівель. Складно оцінити відношення мера до поняття «прозорість», але за загалом структурними підрозділами Чернігівської міської ради з 01.01.2016 року по 29.06.2016 року були здійснені закупівлі, які  проведені поза процедурою системи публічних закупівель «ProZorro» на загальну суму 14 647 953,01 грн. Ці закупівлі здійснили 24 замовники міської ради через 773 договори з постачальниками. А сам Владислав Атрошенко систематично продовжує називати систему «Прозоро» інструментом зловживання. Замість того, щоб використовувати дану систему за призначенням. Як інструмент економії і прозорості.

Земля — найбільше багатство?

Своїм досягненням міський голова називає запровадження земельних аукціонів з продажу земельних ділянок або ж прав оренди на них. Перший, за весь 2016 рік, аукціон на дві ділянки відбувся аж 16 грудня цього року. Таке запровадження конкурсного підходу можна більше назвати «імітацією» аукціонів. З причини того, що паралельно з розмовами про аукціон на сесії виносять і голосують  десятки ділянок для КП «Чернігівбудінвест» під чергову АЗС, то для КП «Паркування та ринок» для торгово-зупинкового комплексу. Саме ці ділянки могли б стати об’єктом конкурсу та бути продані максимально вигідно для міського бюджету.

Тішить перспектива інвентаризації міської землі та визначення зелених зон із забороною там будівництва. Головне для мера не забути про вказаний пріоритет при черговому скандальному рішенні виділення землі в районі РПЛ Ялівщина чи Кордівки. Оскільки останнього разу міський голова разом з власною фракцією Солідарності віддали забудовнику ТОВ «Житлобудсервіс» 3,6 га землі, не чекаючи визначення чітких меж рекреаційної зони РЛП Ялівщини.

Ви читаєте публікацію Ігоря Анлрійченка, яка подається в дещо скороченому вигляді

Містом керуємо – себе не забуваємо

Прекрасне починання щодо встановлення 14 дитячих та 13 спортивних майданчиків в 2016 році. Але і тут поза «Прозоро» понад два мільйони з міського бюджету освоює член команди Атрошенка Сергій Маслєнніков.

Програма «Безпечне місто» з встановленням камер відеоспостереження є гарною і актуальною ініціативою для Чернігова, та обслуговуватиме програму ТОВ «Основа — ТВ», яка так само входить до сфери впливу Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка.

Загалом даний звіт про «освоєння» 300 млн грн на газонах, фонтанах, «Золотому березі», дорогах та інше. А дороги у міського голови, очевидно, у особливому пріоритеті, бо напряму впливають на прибутки наближених до Атрошенка підприємств -  асфальтного заводу ТОВ «Агротрас-Північ»  і шляхо-будівельного управління (ТОВ ШБУ-14).

Потребує уваги розвиток інвестиційної привабливості

Не дуже зрозумілі конкретні результати ряду міжнародних візитів (в Німеччину, Польщу, Великобританію, Білорусь та ін )  мера і членів виконкому з точки зору майбутніх інвестицій в Чернігів.

Загалом на 80% даний звіт стосується статей видатків, тобто витрачання коштів. Але не проглядаються кроки по створенню умов для збільшення надходжень в бюджет, зокрема для внутрішнього або й зовнішнього інвестора. Це могла б бути карта інвестиційних об’єктів Чернігова, конкурентні умови на оренду чи викуп землі, кроки по зменшенню пайового внеску для нових об’єктів нежитлового призначення  і т.д.

Так, до прикладу, Стратегія розвитку міста на період до 2020 року має наповнитись життям через конкретні заходи, що фінансуватимуться вже бюджеті 2017 року. Моя особиста дискусія з мером в листопаді дала розуміння, що Стратегія для нього річ більш декларативна аніж практична. Є сподівання, що подібне ставлення буде переглянуте. 

Фокус на антикорупційні потуги

Так за рік команда мера поки не спромоглась запустити роботу сектору аудиту та запобігання корупції в структурі міської ради.

Не зрозумілі і наслідки  кримінальних проваджень по «чорній бугалтерії» КП «Паркування та ринок». Адже для перевірки цього, за словами Атрошенка «організованого злочинного угрупування», на початку року працювала ціла робоча група. Відсутні наслідки для учасників корупційних махінацій, про які говорив міський голова під час гучної відставки  колишнього керівника КП «Чернігівводоканал» Олександра Шкіня. 

Як висновок

У резюме до звіту Владислава Атрошенка за 2016 рік сказано, що «не помиляється той, хто нічого не робить». Від себе продовжу думку, що зростає над собою той, хто визнає свої помилки і працює над ними. А що як не власна критична оцінка сприяє цьому росту над собою політиків, державних діячів та зрештою будь-якої людини.

Ігор Андрійченко, Голова фракції Демальянсу в Чернігівській міській раді

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?