Змінити систему! Навіщо Гройсман іде на парламентські?

Нове виборче законодавство, зняття депутатської недоторканості, реформування парламенту та системи прийняття рішень в уряді – ключові моменти, на яких наполягає Володимир Гройсман.

Він збирається зайти у Верховну Раду на чолі нової політичної сили – «Українська стратегія» і перезавантажити парламент. На переконання Володимира Гройсмана, в законодавчий орган країни мають потрапити якісно нові політичні сили, які зможуть оздоровити українську політику.

Вибори до Верховної Ради мають відбуватися за новим виборчим законодавством, після реформування самого парламенту та зняття депутатської недоторканності для наступної каденції. У цьому переконаний лідер нової політичної партії «Українська стратегія» Володимир Гройсман. Він виступив за системне перезавантаження парламенту. Тільки у такому випадку нові лідери від партій «Люди важливі», «Голос» та інших якісно нових політичних сил зможуть увійти українську політику та оздоровити її. А працювати вони мають в більш ефективній системі прийняття рішень, яку для них створить нинішня Рада.

Гройсман давно закликав до змін у системі прийняття рішень парламентом і особливо наголошував на цьому після президентських виборів. Їх результати яскраво засвідчили – зміна системи необхідна як ніколи!

На переконання Володимира Гройсмана, нинішню каденцію парламентарів є за що хвалити, але і є за що критикувати. Зокрема за те, що багато реформ Уряду не знаходили підтримки залу, або ж упроваджувалися надто повільно.

«Ми маємо змінити систему прийняття рішень, ми маємо бути швидкими, мобільними і максимально якісними — ми не можемо витрачати роки на прийняття одного якогось закону. Ми маємо врешті-решт змінити систему прийняття рішень і в парламенті, і в Уряді», — звернувся до парламентарів Володимир Гройсман під час свого виступу у стінах Верховної Ради.

Низька ефективність Верховної Ради залишається головним гальмом змін у країні. З 35 законопроектів, визначених урядом як пріоритетні для розвитку економіки, народні депутати за рік прийняли лише одиниці.

Відкрите протистояння новобраного президента і парламенту призвело до консервування старої неефективної виборчої системи. Як відомо, новий президент не пішов шляхом співпраці з чинною Радою. Одразу після інавгурації він розпустив парламент. У свою чергу, Верховна Рада не підтримала запропоновану президентом нову схему парламентських виборів. Отже, вибори проходитимуть по-старому. Нових людей пройде не багато, а ті, що потраплять в Раду, змушені будуть працювати за старими законами. І з часом, система змінить їх не на краще.

Володимир Гройсман пропонує власну модель, яка передбачає цілковите перезавантаження влади – зміну правил, нове виборче законодавство, відкриті списки, зняття депутатської недоторканості, реформу процедури роботи самого парламенту і підготовка системи стримування та противаг у всіх гілках влади.

Нові правила гри дозволять привести у систему центральної влади більш якісних людей, у тому числі й з органів місцевого самоврядування, де Володимира Гройсмана сприймають як ініціатора надважливої реформи – децентралізації влади.

«Я вважаю, що недоторканість українського парламенту і інших чиновників – вона їх роз’їдає зсередини, вона дозволяє розширювати рамки і порушувати закон, за який всерівно доведеться відповідати. Тож давайте зараз приймемо рішення і знімемо недоторканість. Я глибоко переконаний у тому що це правильно, чесно і достойно», — говорить Гройсман.

Власне, найкраще, що може зробити нинішній склад парламенту – це дійсно закріпити реформу в Конституції та ухвалити пакет законів, які забезпечать реактивне зростання вітчизняної економіки.

«Після 21 квітня ... у нас з'явилося унікальне вікно можливостей ... Змінити виборчу частину і відкрити списки ... Закріпити нашу реформу децентралізації. Серйозний пакет законів по європейській інтеграції ... Економіка — пакет з майже 30 законів в українському парламенті. Я впевнений, що під це можна знайти більшість у Верховній Раді», — переконаний глава Уряду.

Новообраний глава держави Володимир Зеленський також зажадав, щоб усі міністри написали заяви про відставку. На думку експертів, звинувачувати усіх міністрів у неробстві – неправильно, адже в уряді є різні відомства, які впродовж трьох років показували різні результати, в тому числі й мали гарні досягнення. Не заслужив такого ставлення і сам Гройсман. Однак, прем’єр-міністр України у той самий день подав у відставку, надавши шанс Зеленському зайнятися формуванням нового уряду. Більше того Володимир Гройсман закликав Президента зробити це якнайшвидше.

«Я вважаю, що президент має негайно внести кандидатуру прем’єр-міністра і нового уряду і я вважаю, що це має відбутися у найкоротший термін», — сказав прем’єр.

На думку політичного експерта Андрія Шемця, рішення Володимира Гройсмана піти у відставку продемонструвало те, що він не з тих людей, які тримаються за крісло.

«Гройсман не тримається за крісло і чітко розуміє шлях реформ в Україні, — каже експерт. – Він перший, хто почав зміни в країні, хоча вони і не одразу були сприйняті суспільством! Однак шлях чітких і кардинальних змін в країні завжди не легкий, і Гройсман у складний час для України взяв на себе відповідальність за це! Реформи — це шлях, який треба пройти – так зробило більшість европейських країн».

Андрій Шемець також зазначає, що Уряд Гройсмана запровадив низку реформ, які чинний президент підтримає і буде продовжувати, як і новий склад Кабміну.

Разом із тим рішення про відставку, яке прийняв Володимир Гройсман, на роботу самого Кабінету міністрів України не вплине. Нинішній склад уряду повноцінно працюватиме до призначення наступного. Як відповідальний державник Гройсман не залишить своїх обов’язків, а увесь уряд працюватиме в антикризовому режимі.

Натомість, стримування тарифів і боротьба з монополістом НАК «Нафтогаз України», важкі перемовини з МВФ і недопущення дефолту — лягають на Зеленського.

«Він своєю заявою взяв на себе всю відповідальність перед загрозами майбутнього, які є на порядку денному», — прокоментував Гройсман.

Володимир Канющенко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?