Зміни в пенсійній системі позбавлять пенсій 45% українців

Зміни в пенсійній системі, які просуває уряд Гройсмана, порушують Конституцію, оскільки позбавлять пенсій 45% українців і призведуть до нарахування мізерних пенсій на рівні трохи більше 500 гривень.

Так вважає лідер партії «Успішна країна» Олександр Клименко.

У своїй заяві політик нагадав, що сьогодні велика частина людей пенсійного віку в Україні вже живе за межею бідності. 8 мільйонів пенсіонерів отримують мінімальну пенсію 1312 гривень – 50,4 долара, тобто менше 2 доларів на день. А запланованими нововведеннями в пенсійній системі влада прямо порушить статтю 46 Конституції України, в якій зазначено, що «пенсії, які є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом».

Він також підкреслив, що відповідно до закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» влада щорічно повинна індексувати і перераховувати пенсії. Однак нинішні народні депутати заморозили цю норму ще в березні 2014 року до «стабілізації економічної ситуації».

В результаті, без індексації за останні три роки, середня пенсія українців сьогодні становить не 3021 гривень,

а всього 1879. Тобто позбавляючи пенсіонерів тисяч гривень щомісяця, Гройсман підносить невелике підвищення пенсій як серйозне досягнення. А для «осучаснення» пенсій бере не середню зарплату за 2016 рік, а середню за три роки: 2014, 2015 і 2016.

«Завдяки цьому хитрому кроку влада, таким чином, занижує пенсії майже вдвічі. Крім того, нинішнє керівництво країни зменшує коефіцієнт страхового стажу з 1,35 до 1. А це ще на третину знижує розрахункову суму пенсії», — пояснює лідер «Успішної країни».

При цьому уряд замовчує, що заплановане «осучаснення» — єдиний перерахунок пенсій на найближчі 4 роки. Ні можливі стрибки курсу долара, ні інфляцію влада не хоче брати до уваги до 2021 року. Власне, «осучаснення» пенсій, за оцінкою Клименка, — це спроба замилити очі українцям на тлі різкого скорочення кількості пенсіонерів.

«Якщо вірити даним уряду, станом на початок 2018 року тільки 70% тих, хто повинен буде вийти на пенсію, зможуть це зробити. І це, я хочу підкреслити, офіційні дані, а насправді таких людей може бути і більше», — підкреслив політик.

Лідер «Успішної країни» підрахував, що якщо методологія Гройсмана буде витримана, через 10 років тільки 55% українців будуть мати необхідний стаж. На що будуть жити інші 45% громадян — невідомо.

Політик підкреслив, що зараз проводить консультації зі своїми юристами, щоб, в тому числі, в європейських інстанціях з прав людини захистити права українців на соціальне забезпечення. Клименко також повідомив, що економісти його політичної сили працюють над створенням альтернативної концепції Пенсійної реформи.

Нагадаємо
Після 1 січня 2018 року мінімальна пенсія в Україні буде виплачуватися тільки після досягнення громадянами 65 років і за наявності стажу (35 років для чоловіків і 30 років для жінок). Не маючи достатнього стажу, пенсія буде перераховуватися пропорційно наявному стажу, виходячи з прожиткового мінімуму. Наприклад, при офіційному стажі 15 років 65-річний пенсіонер отримає 588 гривень.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?