Змінено порядок виїзду дітей за кордон

Відповідно до ухваленого у липні закону з пакету, розробленого Міністерством юстиції України у межах ініціативи «Чужих дітей не буває», з 28 серпня змінено правила виїзду дитини віком до 16 років за кордон без згоди другого з батьків.

Детальніше про це розповів читачам нашого видання начальник Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Сергій П’ятниця.

Сергій П’ятниця

Тепер один з батьків може вивезти за кордон дитину без нотаріальної згоди іншого в разі надання довідки про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці. А для дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей – цей строк скорочено до 3 місяців.

Крім того, дозволяється виїзд дитини за кордон без нотаріально завіреної згоди іншого з батьків, якщо термін перебування за межами України не перевищує 1 місяць. В такому випадку вивозити дитину може той із батьків, з ким проживає дитина. Необхідно лише мати рішення суду або органу опіки та піклування, в якому підтверджено місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїхати за кордон з дитиною або уповноважив на це інших осіб — нотаріально завіреною згодою.

Один із батьків може вивезти дитину за межі України без згоди іншого більш ніж на 1 місяць, якщо дитина має інвалідність або захворювання, передбачене частиною 5 статті 157 Сімейного кодексу (як приклад: тяжкі вроджені вади розвитку, онкологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу, гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня і т.д.) У такому випадку потрібно надати відповідні медичні довідки.

Звертаю увагу, що наразі урівняно в правах обох батьків. Тобто з дитиною може виїхати як той з батьків, з ким живе дитина, так і той, хто живе окремо. Однак для цього слід виконати певні умови, а саме: передбачено, що той з батьків, з ким після розлучення залишилася дитина, сам вирішує питання про її виїзд за кордон на термін не більше місяця.

Якщо дитина виїжджає за кордон на довше, ніж на місяць, то один з батьків, з ким проживає дитина, може також не отримувати дозвіл, якщо другий з батьків заборгував аліменти більше, ніж за 4 місяці.

Вивезти дитину може лише матір чи батько, яка не перешкоджає другому з батьків бачитися з дитиною і брати участь у вихованні свого сина чи доньки. Для виконання першої умови достатньо проінформувати рекомендованим листом другого з батьків про тимчасовий виїзд дитини за межі України. У листі зазначається мета виїзду, держава прямування та відповідний часовий проміжок перебування дитини у цій державі.

При перетині кордону України прикордоннику необхідно пред’явити рішення суду про визначення місця проживання дитини або відповідний висновок органу опіки і піклування, в якому підтверджено місце проживання дитини з одним із батьків.

Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, звертається рекомендованим листом із повідомленням про вручення до того з батьків, з яким проживає дитина, за наданням згоди на виїзд дитини за межі України з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі в складі організованої групи дітей.

У разі ненадання тим із батьків, з яким проживає дитина, нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон у десятиденний строк з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа, той із батьків, хто проживає окремо від дитини та у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів, має право звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.

В порядку спрощеного позовного провадження (за скороченою процедурою) суддя має розглянути заяву сторони та надати дозвіл на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків. У відповідності до Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Слід зазначити, що учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

При виїзді з України прикордонникам треба буде показати згоду другого з батьків на вивезення дитини або відповідне рішення суду. Повернутися в Україну треба до завершення строку, який вказаний у дозволі або визначений у рішенні суду.

Для збалансування прав та обов’язків батьків, встановлено реальну відповідальність для порушників. Якщо порушення місячного строку здійснено умисно — встановлена адміністративна відповідальність — штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів, а це від 1700 до 3400 гривень, що передбачено ч. 7 ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Протокол про адміністративне правопорушення мають право складати органи внутрішніх справ (Національної поліції), що передбачено ст. 255 КУпАП.

При цьому, такі батько чи матір на 1 рік втрачають право виїзду за кордон з дитиною.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?