Зі святом! Божого благословення всім нам та мирного неба!

Зі святом Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці або Маковія!

Це торжество прийшло до нас з Візантії, з Царгорода, де його відзначала приблизно з ІХ ст. Суть його полягає у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. Протягом двох тижнів цю святиню носили столицею для очищення міста від епідемії. За допомогою хреста освячували і воду, щоб була чистою. У Київській державі встановився звичай влаштовувати хресні ходи до водоймищ, де вода освячувалась, і після цього всі купалися та купали худобу, щоб очиститися від лихої сили й запобігти хворобам.

Під час цього свята на Богослужінні відбувається винесення хреста на середину храму і вшанування його, а після Літургії – водосвяття.

В народі прижилась назва цього дня як свято Маковія, Спас на воді або Перший Медовий Спас.

14 серпня за новим стилем в Україні святкують свято Маковія, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маковеїв. З цього дня розпочинається «спасівка» — піст, який триває два тижні. В цей день у церквах святять воду, квіти і мак.

На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковейка» і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м’ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.

Люди також називають цей день святом першого Спаса, медовим Спасом або Спасом на водіСпасом водяним. Хворі пропасницею купалися в цей день у річці, бо вода на Маковея вважається цілющою. До речі, другий, яблучний Спас, святкують 19 серпня.

Освячена цього дня вода цінується не менше стрітенської і вважається надзвичайно корисною від усіх хвороб. В цей день святили також колодязі та воду в річках. На Київщині цією водою кропили ожереди (копиці сіна), щоб уберегти їх від мишей, кропили бджіл, а також пили цю воду, вмивалися нею з метою очищення від усього лихого.

На Маковія святили також свіжовикачаний мед у стільниках, щедро пригощаючись ним. Ритуальною їжею в цей день були «шуліки» — печені коржі, які ламають на дрібні шматочки в макітру і заливають медовою ситою та розтертим маком. Ця їжа досить смачна, особливо її люблять діти. Готували також пироги, вареники, пампушки з маком, різноманітні медяники та маківники.

А ще у народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки. Ластівка весну починає і осінь накликає.

Від самого ранку сьогодні святково одягнені люди по всій Україні йдуть до церкви, щоб посвятити квіти, мак і воду. Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак за традицією розсівається  по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітають дівчатам у коси.

Зі святом  Вас, дорогі українці! Божого благословення всім нам та мирного неба! 

Джерело

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?