Житлові субсидії: правила спрощені, кошти передбачені

subsidiyaЗначне подорожчання газу й електроенергії з квітня викликало у людей не лише тривогу, а й масу різноманітних тлумачень, припущень, фантазій, страхів. Яких тільки розмов не почуєш у тролейбусі чи на вокзалі?

Звісно, більшості з нас нові тарифи будуть непосильними, зважаючи на ціну ліків, харчів, проїзду в транспорті та інші життєво необхідні речі. Міністерство соціальної політики підготувало для українців план виходу зі скрутної ситуації. Держава обіцяє громадянам, що не залишить їх сам на сам із проблемою.

Нові правила нарахування компенсацій за спрощеним порядком почнуть діяти з травня. Житлову субсидію будуть призначати для кожної сім’ї окремо, виходячи з розміру доходу. Щоб мати компенсацію на весь рік – достатньо подати до органу соцзахисту два документи: заяву і декларацію. За основу розрахунків братиметься дохід на одну людину в домогосподарстві – чим менші доходи, тим менший розмір оплати за житлово-комунальні послуги. Якщо, приміром, сім’я з однієї особи має дохід (пенсію) на рівні прожиткового мінімуму (1176 грн.) – така родина сплачуватиме 7,5% від доходу, це – 90 – 100 грн. Якщо ж дохід у сім’ї на рівні двох прожиткових мінімумів – 2300 грн., тоді вона буде сплачувати 15% від доходу (приблизно 500 грн).

Припустимо, сім’я в селі має житло на 50 кв. метрів. Воно опалюється природним газом, середній соціальний норматив споживання якого на 1 кв. м житла становить 7 кубічних метрів. У такому разі соціальний норматив для цієї сім’ї становитиме 350 кубів. Виходить приблизно 370 грн. на місяць. Сім’я повинна сплачувати 100 грн. обов’язковим платежем, а решта – субсидія у 250 грн., яку держава перераховує на особовий рахунок сім’ї.

Декларація про доходи займатиме одну сторінку. Вона буде зрозуміла настільки, щоб людина могла без сторонньої допомоги її заповнити. Ніяких довідок, за новими правилами, не вимагатимуть. Навідатись черга до управління соцзахисту чи до сільської ради з питання отримання субсидії можна буде вже з 1 травня.

Кроки для отримання житлової субсидії

1. Кожна родина у квітні отримає від ЖЕКів та ОСББ форми заяви та декларації.

2. Їх треба заповнити й віднести до управління соціального захисту за місцем проживання.

3. Місцеві органи влади призначають субсидію, а потім перевіряють декларацію про доходи родини у Державні фіскальній службі.

4. Субсидія перераховується на рахунок комунальних служб. У квитанції, починаючи з моменту отримання субсидії, буде відображений розмір субсидії. На цю суму і зменшиться плата.

Про це журналістам розповів директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко під час тренінгу, організованого Українським відділенням Світового Любов ПОТАПЕНКО, м. Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?