Жителі села перекрили трасу – вимагають повернути своє пасовище

«Поверніть пасовища» та «Банду геть!». З такими плакатами півсотні жителів Новоселівки, це село біля Чернігова, на годину перекрили трасу міжнародного значення Чернігів — Сосниця — Грем'яч.

Селяни вийшли, бо побоюються втратити частину земель пасовища. Загальна його площа – 48 гектарів. В квітні, під час сесії громади з’ясувалося, що ділянку розділили на дві частини – площею 34 і 14 гектарів. Люди побоюються, що керівництво громади має плани роздати меншу частину земель наближеним до себе людям. Що на ці звинувачення відповідають очільники громади – далі в сюжеті.

З плакатами в руках жителі села Новоселівка перекрили трасу міжнародного значення Чернігів — Сосниця — Грем'яч. Вимагають повернути своє пасовище.

«Ми вийшли, це наш останній крик душі, нас не чує ні голова, ні староста, ми звернулися у поліцію, відкрити кримінальне провадження — ніхто нічого не робить», – каже Галина Сулім, жителька Новоселівки.

Це луг за селом Новоселівка, тут 48 гектарів. За те, щоб випасати на лугу свою худобу, жителі села борються з 2014 року, розповідає Галина Сулім.

За словами Галини Сулім, жителі вже відсудили і оформили право постійного користування, а одна особа вийшла на Верховний суд і скасувала право постійного користування.

«Але Верховний суд не скасував кадастровий номер і не скасував площі і коли прийшло сюди це рішення геокадастр вирішив змінити цільове призначення, тобто це не пасовище, а стали пахотні землі».

Тепер замість однієї ділянки на 48 гектарів, тут дві суміжні площею 34 і 14 гектарів відповідно. Як каже Галина Сулім, люди побоюються, що 14 гектарів землі керівництво громади має намір віддати наближеним до себе людям.

Та не всі жителі Новоселівки так вважають, Тетяна Борисенко говорить, це – провокація.

«Все, що в акті було, до цього скликання, все воно в документах є. Люди зібрали бучу і акцію незрозуміло для чого, це неправда. Ну я ж була і бачила всі документи, нащо ви це робите, ці провокації», – говорить Тетяна Борисенко, жителька Новоселівки.

Староста Новоселівки та Вознесенського Юрій Барбаш говорить, ніхто у людей землі забирати не збирається, а пасовище залишається для людей у тому розмірі, яке і було. Чому одну ділянку вирішили розділити на два, відповідає так.

Востаннє питання земель пасовища порушували у квітні, на сесії громади. Тоді депутати вирішили виділити гроші на розробку технічної документації пасовища, сказав староста.

Рух селяни перекрили на годину. Ті, хто потрапив у затор намагалися домовитись із жителями.

Звільнили трасу жителі Новоселівки, тільки коли приїхав голова громади Володимир Шелупець.

«Я сам не знаю в чому проблема, в цьому році держгеокадастр нам передав земельні ділянки на пасовище, ми їх оформляємо. Вони хочуть замість двох кадастрів зробити один кадастр, але яка різниця, це суміжні ділянки і це пасовище. Це реально, але це додаткові кошти з бюджету сільрад, а проблем у сільській раді вистачає», — зазначає Володимир Шелупець, голова Киселівської ТГ.

Разом із селянами голова громади домовився про розв'язання цього питання на погоджувальній раді, вона відбудеться завтра зранку.

Які незручності виникли у селян через перекриття дороги дивіться у нашому сюжеті:

Суспільне Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?