Жуки-короїди гектарами знищують ліси Чернігівщини

Щоб невідкладно і надійно захистити зелений скарб Сіверського краю – його соснові ліси від екологічного лиха, яким загрожує верхівковий короїд, призводячи багатогектарні хвойні масиви до всихання, комісіями у складі лісівників та спеціалістів лісгоспів ЧОУЛМГ, представників департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації,  Київлісозахисту, органів місцевого самоврядування та громадської ради при обласному управлінні лісового та мисливського господарства проведено дводенне лісопатологічне та санітарне обстеження природно-заповідного фонду на ураження його верхівковим короїдом. Для того, аби негайно приступити до вибіркових, а де й до суцільних санітарних рубок всихаючого лісу і тим самим вберегти від агресивного шкідника здорові лісові масиви.

Так, лісопатологічне та санітарне обстеження природно-заповідного фонду ДП «Чернігівське лісове господарство» комісією у складі інженера-лісопатолога другої категорії Київлісозахисту Олександра Бегеби, начальника відділу природно-заповідного фонду біоресурсів та екомережі департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Віталіни Синіговець, головного спеціаліста відділу лісового господарства Андрія Дудка, виконуючого обов’язки головного лісничого ДП «Чернігівське лісове господарство» Миколи Бабича в урочищі «Углова Рудня» у кварталах 20, 21, 22 виявлено п’ять осередків масового всихання сосни загальною площею 10 гектарів. Це переважно дерева віком понад 105 років.

Комісія також обстежила гідрологічний заказник місцевого значення «Криві Гряди». Біля селища Любеч на трьох ділянках виявлено майже шість гектарів всохлих дерев. Пояснення членам комісії надавав лісничий Любецького лісництва Володимир Єленич.

А в Мекшунівському лісництві того ж дня комісія обстежила заповідне урочище «Довга Рудня» загальною площею 460 гектарів. Пояснення членам комісії надавав лісничий Мекшунівського лісництва ДП «Чернігівське лісове господарство» Павло Ребенок. У заповідному урочищі верхівковим короїдом уражено переважно дерева віком за сто років. Загальна площа ураження шкідником сягає 25 відсотків.

За словами начальника відділу облдержадміністрації Віталіни Синіговець, котра підсумувала проведене обстеження, маємо очевидну екологічну біду для наших лісів, у тому числі і для об’єктів природно-заповідного фонду, яких в області 665 і які займають площу в 261 тисячу гектарів. Першочергове завдання — провести обстеження, щоб не зволікаючи зарадити лихові і вберегти багатство поліського краю для прийдешніх поколінь.

Отже, попереду в лісівників і екологів – велика, складна і відповідальна робота. Віталіна Синіговець також висловила думку про необхідність термінового внесення змін до Санітарних правил лісів України. Бо наші ліси нам не пробачать ані найменшого зволікання у справі захисту їх від верхівкового короїда.

Другого дня лісопатологічне і санітарне обстеження природно-заповідного фонду  відбувалося в Ріпкинському лісництві ДП «Добрянське лісове господарство». Комісією у складі головного спеціаліста відділу природно-заповідного фонду біоресурсів та екомережі департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Миколи Будаловського, заступника голови Ріпкинської районної ради Світлани Ткаченко, члена громадської ради при ЧОУЛМГ Михайла Шведа, інженера охорони та захисту лісу лісгоспу Василя Гайдамаки і лісничого Ріпкинського лісництва Олександра Зогого встановлено, що внаслідок комплексу негативних факторів зміни гідрологічного режиму, загального вологодефіциту в обстежених насадженнях спостерігається ослаблення захисних функцій деревостанів. В обстежених насадженнях внаслідок цього накопичуються сухостійні дерева різних категорій фізіологічного стану, які, в свою чергу, піддаються заселенню стовбурних шкідників. Послаблені дерева, як правило, заселяються верхівковим та шестизубим короїдами. Так, в лісовому масиві кварталів 3, 4, 7, 9, 10 і 11 урочища «Нова Земниця» на багатьох гектарах виявлено сухостійні дерева віком 112, 72, 77, 92 і 107 років. На цих площах заплановані санітарно-вибіркові рубки, а там, де переважаюча кількість сухостійних дерев, — суцільні санітарні рубки.

У кварталах 37, 40  урочища «Присторонська дача» також виявлено чимало сухостійних дерев віком 77, 87, 97 років. Крім того, ураження верхівковим короїдом продовжується і лісові масиви  поповнюються чималою кількістю нових сухостійних дерев, що потребує негайного проведення санітарних вибіркових рубок. Загалом вибіркових санітарних рубок у природно-заповідному фонді Ріпкинського лісництва ДП «Добрянське лісове господарство» потребують деревостани на 122 гектарах, а суцільних санітарних рубок – на 4,3 гектара.

Результати  дводенного лісопатологічного та санітарного обстеження природно-заповідного фонду ДП «Чернігівське лісове господарство» і ДП «Добрянське лісове господарство» доведені до відома керівників лісгоспів, місцевих органів влади,  департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації для вжиття необхідних заходів із захисту та збереження природно-заповідного фонду.

Лісопатологічне та санітарне обстеження природно-заповідного фонду області проводитиметься і в інших лісгоспах Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Микола Тищенко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?