Жінки-командири з’являться в українському війську

Нещодавно у першому читанні народні обранці прийняли за основу законопроект щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби. Зокрема,  нормативний акт  спрямований на забезпечення гендерної рівності у війську та протидію дискримінації за ознакою статі. Зміни в законодавстві стосуватимуться безпосередньо Статуту внутрішньої служби. Відповідно до цього буде надано право і чоловікам, і жінкам рівні можливості щодо укладення контракту на проходження військової служби.

Зараз в українській армії  проходять військову службу близько 24-х тисяч жінок, майже 3 тисячі з них обіймають офіцерські посади, мають бойовий досвід АТО та навчають своїх підлеглих.

Збільшення авторитету молодших командирів дає змогу жінкам здійснювати вправно керівництво невеликими підрозділами, такими як відділення.

Самі чоловіки позитивно сприймають жінку-командира.

В подальшому жінки укладатимуть контракт на однакових засадах із чоловіками, одночасно  будуть мати рівний доступ до посад і військових звань, разом з тим покладається і однаковий обсяг відповідальності під час служби в  армії.

Зміни в законодавстві скасовуватимуть обмеження щодо призначення військовослужбовців-жінок у добовий наряд, відправлення у відрядження і звільнення від проходження зборів.

Самі жінки вважають, що прикладом може бути досвід закордонних армій світу.

Велике значення та вагомий вплив для жінок має династія військових в сім’ї.

Тож незабаром, при успішному прийнятті законопроекту, в  українському війську може з’явитися перша жінка-генерал.

Ігор Березинський

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?