Земля поруч з містом починає дорожчати

Кияни активніше потягнулися в передмістя. Зростає кількість покупок земельних ділянок, і ціни на наділи в Київській області падають все меншими темпами. Якщо за 2017 рік, за даними SV Development, пропозиція була на рівні 12,64%, то за 10 місяців 2018 року — лише на 7,43%. Аналітики заговорили про новий тренд, повідомляють vesti-ukr.com.

«Ціна на земельні ділянки в межах 30-35 км від столиці з середини 2018 року, практично припинила падати. Попит на них зростає, а отже скоро побачимо подорожчання», — сказав нам експерт консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

Він пояснив загальне цінове зниження низькими угодами по наділи, до яких проблематично підвести комунікації та отримати дозвіл на будівництво. До 2008 року під час земельного буму ціни на них були невиправдано завищені. З тих пір земля під Києвом подешевшала майже втричі саме через складні ділянки, і вони до цього часу псують загальну статистику. Як і тоді, так і зараз найдорожча земля в Києво-Святошинському та Обухівському районах (в середньому $ 2158 і $ 1809 за сотку відповідно), а найдешевше коштують ділянки в Переяслав-Хмельницькому і Баришівському районах ($ 494 і $ 513 за сотку відповідно).

Що беруть

«Довгі роки покупців відлякувала близькість нашого і сусіднього району (Вишгородського) до Чорнобильської зони. Хоча більша частина Іванківського району має радіаційний фон у межах норми. І відрізняється при цьому красивими природними ландшафтами », — зазначив глава Іванівської районної Ради Валерій Потієнко.

Великі надії його земляки покладають на будівництво метро на Виноградар і далі до площі Шевченка, що покращить транспортне сполучення з Іванківським напрямком. За словами Валерія Потієнко, найбільшим попитом в його районі користуються земельні ділянки поблизу річки Тетерів. Причому ті, що мають доступ до комунікацій.

«В Іванкові до сих пір не реалізований проект будівництва очисних споруд. Місцева влада не може дозволити будівництво нових багатоповерхових житлових будинків, оскільки в такому випадку каналізаційні стоки доведеться направляти в річку. Хоча інтерес з боку забудовників вже є. Як тільки ми зможемо організувати всю необхідну інфраструктуру — попит на житло в Іванкові виросте », — впевнений Потієнко.

Покупці земельних ділянок все частіше звертають увагу на природний ландшафт, зазначила рієлтор Світлана Балабан. При цьому вона повідомила про зростання попиту на наділи в Ірпені, Бучі, Ворзелі, Боярці та в інших дачних місцях Києво-Святошинського напрямку. Ціна на зручно розташовані ділянки в межах населених пунктів з усіма комунікаціями встановилася в межах $ 3-3,5 тис. за сотку.

Одночасно стабілізуються розцінки на землю в Броварах, де в межах міста вже складно знайти сотку дешевше $ 2 тис.

«Броварський район безпосередньо примикає до столиці. Він привабливий хорошим сполученням з Києвом, наявністю різноманітних виробництв в самому місті Бровари та районі, де є робочі місця, а також необхідною інфраструктурою, включаючи гіпермаркети і ТРЦ», — говорить глава Броварської районної ради Сергій Гришко.

Нові ціни

2019 й повинен стати роком стабілізації цін на землю в передмісті. А ділянки з хорошими комунікаціями та інфраструктурою можуть навіть почати дорожчати в міру зростання інтересу до наділів з боку столичних жителів.

«Все частіше купують ділянки під забудову за містом кияни, у яких є своє авто. Щоб дістатися до в'їзду в Київ по трасі вони витрачають 10-20 хвилин. А далі, якщо не пересідають на метро, ​​стоять по 1-1,5 години в пробках разом з жителями околиць Києва», — розповіла експерт з питань нерухомості Наталія Деркач.

Найбільший попит спостерігається на землю в 35-40-кілометровій віддаленості від Києва. Більш віддалені ділянки купують менш активно через високі витрати на пальне.

Автор: Володимир Цхведіані

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?