Землю у власність громад допоможе повернути практичний посібник

Із запровадженням на Чернігівщині реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, громади отримують все більше й більше повноважень і ресурсів. Одним з  таких є земля — це і розвиток, і економіка, і наповнення місцевих бюджетів і, відповідно, благополуччя жителів.

Указ Президента та Постанова Уряду запустила механізм повноцінної передачі з державної у комунальну власність земель сільськогосподарського призначення всім без виключення територіальним громадам.

Щоб допомогти громадам пройти цей шлях, Асоціація міст України спільно з Держгеокадастром розробила Практичний посібник. Його презентували Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, перший заступник Голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко та директор Аналітичного центру АМУ Ярослав Рабошук.

За розрахунками АМУ, до кінця поточного року, в крайньому випадку на початку наступного року, механізм передачі земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність має бути повністю реалізований, — підкреслив Олександр Слобожан.

Анатолій Мірошниченко зауважив, що з моменту проголошення Незалежності України землі комунальної власності перебувають у статусі «сироти». Хоча у 1996 році право комунальної власності отримало Конституційне закріплення, лише у 2013 році з’явився механізм передачі земельної ділянки у комунальну власність. І тільки недавно передача земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність стала пріоритетною і набула масштабності.

Посібник, розроблений спільно з Держгеокадастром допоможе органам місцевого самоврядування вчасно прийняти земельні ділянки, щоб з 1 січня 2021 року розпочати повноцінну роботу, мати ресурс для наповнення бюджету та для залучення інвесторів, наголосив Ярослав Рабошук, директор Аналітичного центру АМУ.

Загалом в Україні планується передати у комунальну власність близько 2 мільйонів гектарів земель.

Посібник можна завантажити на офіційному сайті Асоціації міст України. Він містить контакти Регіональних відділень АМУ, консультанти яких готові надати допомогу з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність .

За інформацією Чернігівського РВ АМУ Офісу реформ у Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?