Землею на селі має розпоряджатися громада – аграрії Чернігівщини

Аграрії Чернігівщини на чергових зборах висловилися на підтримку законопроекту 1159, який покликаний надати  право розпоряджатися землею місцевим громадам. Про це вони  сказали народному депутату України, співавтору зазначеної законодавчої ініціативи  Вадиму Івченку на чергових зборах фермерів та землевласників, які відбулися 25 лютого в Департаменті агропромислового розвитку Чернігівської області.

Понад дві сотні представників аграрного сектора, сільських і селищних рад заявили,  що влада відірвана від реальних потреб області, що війну, якою зараз намагаються прикрити багато проблем зокрема і в агропромисловому комплексі, насправді можна вигравати не тільки танками, а вірою людей і підняттям економіки.  А для цього треба дати право людям відчути себе господарем на землі.

Клацніть на фото, щоб збільшити
Клацніть на фото, щоб збільшити

У зборах також взяли участь в.о голови ОДА Сергій Журман, заступник голови облдержадміністрації Костянтин Лубенцов, президент Асоціації фермерів та землевласників України  Іван Томич та представники департаменнту агропромислового розвитку області.

Ініціаторами зустрічі стали президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ) Іван Томич та голова Чернігівської обласної АФЗУ, депутат обласної ради (ВО «Батьківщина») Іван Якуб.

IMG_7839

За словами голови обласної асоціації фермерів та приватних землевласників Івана Якуба,  фермерський рух на Чернігівщині має 25-річну історію. Зараз у ньому задіяно близько 400 працюючих господарств, які виробляють понад 10% обсягу сільськогосподарської продукції. «Земля для села  була завжди засобом існування. Але недолуга аграрна політика призвела до занепаду,  а то й зникнення, сільських територій. Латифундисти,  використовуючи землю, отримують за це великі  надприбутки, натомість селянин  почасти навіть не знає хто орендує ці землі. Не кажучи вже про якусь допомогу . Малий  і середній бізнес не може розвиватися без державної підтримки, особисті селянські господарства не мають ринків збуту. Сільські голови б ють на сполох, вони обурені цинічним розкраданням землі. Держава зазнала мільйонних збитків, адже кошти від оренди не надходили ні в бюджет країни, ні області. Натомість товстішали кишені олігархів», -  каже голова обласної асоціації фермерів та приватних землевласників. І всі ці процеси, на думку Івана Якуба, вигідні тим, хто поклав око на українську землю.

Натомість аграрії  впевнені, що корупцію у земельних питаннях можна викорінити саме за умови повернення права  розпоряджатися нею громадам. Однак незрозумілим для представників аграрного сектора залишається позиція деяких політиків, котрі виступають проти законопроекту 1159.

Земля Чернігів

Тож, мабуть, вони нехай дадуть відповідь на питання: чому  не завершено інвентаризацію земельних ресурсів?  Кому вигідно, щоби продовжувався цинічний дерибан землі?

Представники фермерських господарств Чернігівщини наголосили, що за кілька тижнів розпочнуться весняно-полові роботи. Військові дії в країні,  стрімке зростання цін на пальне, мінеральні добрива, висока вартість кредитних ресурсів та конкуренція з великими агрохолдингами надзвичайно ускладнює життя. І «манни небесної» вони не чекають, сіяти й орати будуть.  Але просять державу як мінімум не заважати.

Фермер із Семенівщини Юрій Сенько, зазначив, що на території  сіл та селищ землею користується хто завгодно, а надходжень, які могли б реально поліпшити життя громади немає. І виною тому є непрозорість у передачі земель.  «Втім надію на поліпшення ситуації таки маємо, якщо ці законопроекти, зокрема №1159, буде ухвалений.  Потрібно буде, вирушимо до столиці, коли розглядатиметься цей законопроект. Дехто побоюється того, що сільські та селищні ради також можуть зловживати розподілом землі, але селянин цього не дозволить. Він і на вилах може винести», — каже аграрій.

Фермер же для села, це дійсно благо, кажуть сільські обранці, адже вони допомагають і з оранкою  городів, збором врожаю, надають кошти на різні масові заходи. Чого не скажеш про заїжджих латифундистів.

Аграрії наголосили, що підготували для столиці  звернення,  в якому виклали всі свої вимоги, більше того, вони зауважили, що готові до будь-яких пікетів, аби захистити право простого селянина бути господарем на своїй землі.   І в день розгляду законопроектів вони будуть під стінами Верховної Ради.

Фермери  зауважили, що минають роки, а Парламент  не вирішує проблемні земельні питання. Аграрний сектор наполовину наповнює бюджет області, тоді як може більше, адже Чернігівщина – є аграрним краєм.

Настав час виправляти помилки, треба,  щоб як і раніше, ці питання вирішувалися на місцях, наголошують землевласники. Минула влада намагалася зосередити владу у своїх руках, створивши рай для корупції, начебто дочекалися демократичного Уряду, Президента, але ми не бачимо тої підтримки, які обіцяють всі, коли намагаються потрапити у владні крісла. Бійку, яка сталася у Парламенті між Вадимом Івченком та Єгором Соболєвим, непристойна.  Але його одного били за нас усіх . І ми її сприйняли як битву за землю і готові поряд відстоювати наші права. По суті, Івченка били за той закон, ухвалення якого ми чекаємо вже десяток років»,  — зауважив Іван Якуб.

Водночас Вадим Івченко наголосив, що напрацьовано низку законопроектів, які стосуються врегулювання земельних питань і наповнення місцевих бюджетів.  І ці законопроекти планується розглянути на найближчому пленарному засіданні. Нардеп запевнив аграріїв  та представників сільських та селищних громад, що всі ініціативи, які покликані на врегулювання земельних питань знайшли широку підтримку  парламентського депутатського корпусу. А це ті законопроекти , які народжувались під час зустрічі у Верховній Раді голів сільських та селищних рад, на якій була присутня і делегація Чернігівщини. «І я вдячний голові Чернігівської обласної парторганізації Валерію Дубілю  за допомогу в організації поїздки чернігівської делегації , адже Чернігівщина надала низку слушних пропозицій, які лягли в основу законодавчих ініціатив».

Вадим Івченко також зауважив, що партія  «Батьківщина» завжди стояла на захисті прав селянина і Юлія Тимошенко на всіх рівнях відстоює ці законодавчі ініціативи.  «Розроблені законопроекти надважливі для місцевих громад. Для міст районного значення мають бути введені прямі міжбюджетні відносини, для сільських і селищних рад — повернення ПДФО на рівень органів місцевого самоврядування та сплати його за місцем ведення господарської діяльності, а не за місцем реєстрації, збільшення оподаткування мисливських угідь та ставків. Все це буде наповнювати місцеві бюджети. І ми їх приймемо»,  — підсумував нардеп.

Як тут не погодитись? Бо трохи несправедливою є ситуація, коли наприклад в селі якийсь заїжджий пан орендував землю, розмістив на ній супермаркет, бар, чи щось подіне, збагачує себе, натомість  податок вирушає  на чужину, скажімо в Дніпропетровськ, Кривий Ріг, тощо.

І фермери, і голови сільських і селищних рад одностайні в тому, що Україну врятує село. Певні механізми вже напрацьовано, залишається вміло  втілити їх у життя.

Олександра Гоман

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?