Земельний мораторій: скільки втрачають українці

В інтерв'ю Bloomberg Сату Кахконен, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови, зауважила, що мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення вартує економіці України декілька мільярдів доларів втраченої продуктивності і надходжень до бюджету, власники ж паїв щорічно недоотримують близько $ 3 млрд орендних платежів. Ця цифра співставна з витратами державного бюджету Україну на оборону держави.

Ситуацію коментує Денис Нізалов, консультант Світового Банку з земельних питань.

Так званий «мораторій на землю» діє в Україні вже протягом 17 років. За цей час його дія спричинила цілий ряд негативних наслідків для України та українців.

Для власників земельних паїв.

Власник паю, який не хоче або не може його обробляти, не має іншої альтернативи, ніж здати в оренду. Як наслідок, ціна оренди земельних паїв значно занижена. Власники паїв недоотримують в середньому 13-18 тис грн на рік. Це половина пенсії за рік,  яку б селяни могли отримати додатково.

За даними Держгеокадастру, власник середнього паю, 3,6 га, в середньому отримує 50 доларів за га орендної плати за рік. За підрахунками Світового банку, цей показник повинен становити близько 250 доларів за га, як у Болгарії чи Польщі. До речі, в Україні найнижча ціна оренди гектара серед країн Європи.

Всього в Україні 6,9 млн власників паїв, дві третини з них — здають землю в оренду. Тобто 4,6 власників могли б отримати у п'ять разів більшу орендну плату.

VoxUkraine, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?