Збував на базарі раків, а звідкіля вони взялися — не знає

З метою збереження та охорони популяції раків в Україні діє літньо-осіння заборона на вилов цих річкових мешканців. Період початку та закінчення заборони в деяких областях може відрізнятися.

На території Чернігівської області цього року заборона закінчилася 10 вересня. Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 штук раків на водоймах загального користування та 50 штук – на водоймах, де впроваджене платне рибальство.

Забороняється вилов у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

15 вересня 2020 року під час заходу з державного нагляду (контролю) Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області викрито факт порушення Порядку придбання та збуту водних біоресурсів.

Поблизу ринку «Центральний» в м. Чернігові виявлено особу, яка здійснювала незаконний продаж 3 кг раків.

Порушник не зміг надати інспекторам жодних документів, що підтверджують законність походження водних біоресурсів.

На порушника оформлено протокол за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП, відповідні матеріали передані на розгляд до місцевого суду.

Раків вилучено до рішення суду. Відповідно до ч. 1 ст. 88-1 КУпАП (порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачено накладання штрафу у розмірі від 510 до 1700 грн з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися встановлених обмежень!

В контексті

Як відомо, раки живуть від 20 до 50 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається у вересні-листопаді, а іноді й взимку при температурі води 13-15°C і нижче. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екземплярів. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у кінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?