Застуда в міжсезоння: поради лікаря

Найпоширеніші захворювання міжсезоння – це грип, гострі респіраторні вірусні захворювання та застуда. Ця трійця у весняно-осінній період викликає нездужання майже в 90% населення – від легких до важких проявів з ускладненнями.

Чим же застуда відрізняється від вірусних захворювань, які її прояви та засоби лікування і профілактики, дізнаємось від лікаря-пульмонолога Чернігівської міської лікарні №2 Світлани Боклаг.

Світлана Боклаг

Верхні дихальні шляхи та взагалі вся дихальна система – це ворота для всіх інфекцій. Бо ж усі ураження відбуваються крізь слизову оболонку, яка контактує з повітрям, де циркулюють віруси та інші збудники. Великий ризик захворіти виникає саме в міжсезонний період. Адже більшість із нас морально ще не налаштована на сезонну зміну, різкий перехід до холодної погоди з теплої застає нас зненацька, ми не завжди можемо зорієнтуватися, як треба одягатися, інколи переохолоджуємось, сидячи під кондиціонерами.

− Світлано Петрівно, ознаки грипу та застуди бувають дуже схожими. Що спільного у цих захворювань, чим відрізняється грип від ГРВІ та як навчитися їх розрізняти?

− Одна з перших і основних відмінностей − застуда і грип викликаються різними вірусами (вірус грипу, вірус парагрипозної інфекції, аденовірусні інфекції, риновірусні інфекції тощо). Грип виникає різко і завжди гостро. Як правило, людина може назвати навіть час, коли захворіла. А ГРВІ проявляється поступово, посилюючись із кожним днем. Застуда характеризується незначним підвищенням температури тіла (рідко вище 38,5°С). Різкий підйом температури протягом декількох годин до 39-40°С і збереження її впродовж трьох−чотирьох днів притаманне грипу. Грип викликає ломоту у всьому тілі, озноб, пітливість, сильний головний біль, різь в очах і світлобоязнь. При ГРВІ також присутня розбитість, але без яскраво вираженого болю. Застуда часто супроводжується сильним нежитем. При грипі його, як правило, не буває. При грипі нерідко виникає болісний кашель і біль за грудиною по ходу трахеї на другу добу хвороби. При застуді ж кашель помірний. Для грипу характерне виникнення епідемій, що охоплюють значну частину населення. Ця хвороба протікає важче, частіше дає ускладнення і може навіть закінчитися летальним наслідком.

− А кого в першу чергу уражає інфекція?

Статистика: Людина у віці від 18 років переносить за рік від двох до чотирьох застудних захворювань.
− У першу чергу дихальна система уражається в людей, які мають знижений імунітет, хронічні захворювання, зокрема хронічний бронхіт, астму. Досить часто при застуді виникають й ускладнення. Серед них – загострення хронічних бронхітів, бронхіальні астми, хронічні обструктивні захворювання легенів тощо. Якщо пацієнти із хронічними захворюваннями ліки приймають регулярно, то загострення якщо і трапляється, то протікає не так гостро. Якщо ж не дотримуються призначень лікаря, то в пацієнтів може виникнути ряд симптомів, які призведуть до госпіталізації.

− А що сигналізує про крайню потребу звернення до лікаря?

− Є так звані «червоні прапорці», які сигналізують про необхідність звернутися до лікаря. Якщо температура тримається вище 39 градусів і вона не спадає, спостерігаються судоми, задуха, ціаноз шкіри – треба викликати швидку допомогу або своїм ходом добиратися до лікарні. Відмовлятися від госпіталізації в цьому випадку вкрай небажано.

− Як би лікарі не спонукали до професійного лікування, завжди є ті, хто сам собі призначає ліки. Щоб Ви порекомендували робити?

− Самостійне лікування при застуді обмежується прийманням льодяників для горла, крапель у ніс та рясного теплого пиття. Більше ніяких ліків самостійно приймати я б не рекомендувала. Взагалі призначати будь-які медикаменти – це прерогатива лікаря. І ні в якому разі не пацієнта! Бо всі ліки, які надходять в організм, мають як позитивну дію, так і побічні негативні ефекти.

− Як Ви ставитесь до вислову «Застуда, якщо її лікувати, минає за тиждень, а якщо не лікувати – за сім днів»?

− Існує так званий патогенез хвороби – механізм розвитку хвороби та її проявів. Механізм налаштований на певний час ы скоротити його неможливо. Проте якщо людина відчуває дискомфорт, то чому б і не прийняти ліки, які покращать її стан? Прийняття жарознижувальних препаратів цілком виправдано тоді, коли обставини вимагають вкрай бути здоровим.

− Чи варто завчасно приймати якісь імуномодулятори, щоби підвищити рівень захисту власного імунітету?

− Підвищувати рівень захисту власного імунітету не потрібно жодними імуномодуляторами! Люди, котрі не отримують гормональну терапію, не мають онкологічних захворювань, мають цілком нормальний імунітет, який сам може впоратися із захворюванням. Тож якщо людина захворює на гостру респіраторно-вірусну інфекцію, їй достатньо пройти курс симптоматичного лікування, вона не потребує якихось допоміжних препаратів. Якщо ж ви будете приймати імуномодулятори самостійно – цим ви тільки нашкодите своєму організму. Також слід зауважити, що при температурі до 38 градусів організм мобілізується, він на свій захист викидає інтерферони. І коли при цьому людина приймає жарознижувальні, вона лише уповільнює процес одужання.

− Як тоді у природний спосіб підвищити імунітет?

− Сприяють підвищенню імунітету вживання свіжих ягід, фруктів, овочів. Якщо є можливість вживати їх цілий рік − це вірний шлях до міцного імунітету. Спротив організму інфекції буде більш вираженим, аніж при вживанні консервованих. З приводу таблетованих вітамінів – їх я б теж рекомендувала вживати лише за призначенням лікаря. Повноцінне здорове харчування, фізична активність, свіже повітря, позитивний настрій стимулюють вироблення нормального імунітету.

− Є деякі люди, хто панікує й починає вживати антибіотики під час застуди. Чи це виправдано?

− Антибіотики категорично забороняється приймати без призначення лікаря. Антибіотик ще ніколи не знижував температуру – його завданням є боротьба з бактерією. Антибіотик не вбиває вірус, не здійснює профілактику ускладнень. Досить часто стикаємось із ситуацією, коли люди самостійно призначають собі антибіотик, і вже потім, коли виникає дійсна необхідність лікування бактеріального захворювання, лікар вимушений давати антибіотик другого ряду, який буде вже більш «важкою артилерією». Тож наголошую: не треба бути в цьому плані самостійним!

– Як же убезпечити себе від міжсезонних захворювань?

– Вживання пігулок не є профілактикою захворювань. Профілактика – це коли людина має 8-годинний сон. Коли вона нормально спить, її імунна система готова боротися. Інфекція боїться протягу! Тож людина не повинна знаходитись у закритому приміщенні, воно повинне бути провітреним. У будівлях необхідно робити вологе прибирання підлоги, підвіконь, ручок дверей тощо. При підвищеному інфекційному фоні треба частіше мити руки з милом, промивати сольовими розчинами слизові носа. На вулиці ходити в масках не потрібно. Там можливість підхопити інфекцію значно знижена, бо повітря постійно циркулює. Під час підвищення інфекційного порогу люди не повинні відвідувати місця масового скупчення. Якщо хвора людина прийшла із кашлем та нежитем у поліклініку або ж будь-яке інше приміщення, вона повинна одягати маску. Тому що під час кашлю, чхання разом зі слиною вилітає і збудник інфекції, який заражує тих, хто знаходиться поруч. Маскового режиму повинен дотримуватись вдома й інфікований член родини. А люди, котрі мешкають із ним разом, повинні промивати слизову носа, мити руки. Якщо є можливість, то потрібно ізолювати інфікованого члена родини.
Дуже б попросила матусь, які приходять до поліклініки з маленькими дітьми з надією якнайшвидше потрапити до лікаря, не робити цього. Тому що вони сприяють підхопленню своїми дітьми інфекції, що є вкрай небезпечним для дитячого організму. І будьте здорові!

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?